Антиохијска црква тражи увођење санкција Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУспенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
У случају да украјинске власти не прекину прогон канонске цркве, међународна заједница треба да уведе санкције тој држави, изјавио је епископ ерзурумски Кајс, викар Антиохијске патријаршије и целог истока.

Епископ је говорио на међународној конференцији „Кршење права верника у Украјини“ и позвао је њене учеснике да се обрате међународној заједници са захтевом да се почне дијалог са новим кијевским властима о враћању незаконито отете имовине канонској цркви.

„Како би се вратиле отете парохије, цркве, црквене вредности, иконе и слично, треба позвати ново руководство да ради по принципу ’цару царево, богу божје‘, како би многим свештеницима била враћена цивилна и одузета права, као што је враћено држављанство Михаилу Сакашвилију“, рекао је епископ.

Ако Влада Украјине не буде реаговала, држави би требало увести санкције које су данас актуелне за такве ствари, додао је он.

„Како се наводи у једној арапској пословици — испаљени метак може и да не убије, али ствара звук од ког може да заболи глава“, закључио је он.

Након што је Цариградска патријаршија признала украјинске расколнике, притисак на канонску цркву у Украјини је значајно повећан.

Нова црква Украјине образована је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру прошле године спајањем двеју неканонских црквених структура које делују у Украјини. Руска православна црква је значај „сабора“ у Кијеву оценила као ништаван.

Почетком јануара, Цариградска патријаршија је Кијеву предала томос о аутокефалности, који знатно ограничава права „нове цркве“ и чини је зависном од Цариграда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала