Ердоган и Трамп најавили сусрет за месец дана

© AFP 2023 / Murat CETINMUHURDAR / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICEПредседници Турске и Сједињених Америчких Држава Реџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп на маргинама самита Г20 у Аргентини
Председници Турске и Сједињених Америчких Држава Реџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп на маргинама самита Г20 у Аргентини - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Тајип Ердоган и амерички председник Доналд Трамп су се током телефонског разговора сложили да се састану на маргинама самита Г20, који је заказан за 28. и 29. јун у Јапану, објавио је директор за комуникације председника Турске Фахретин Алтун у постовима на Твитеру.
Амерички авион ф-35 - Sputnik Србија
Турска против Америке: Вашингтон би могао да обустави обуку турских пилота

Двојица лидера разговарала су о питањима као што су јачање трговинске размене две земље и турски планови за куповину руског ракетног система С-400, потврдио је и Џад Дир, портпарол Беле куће, преноси Ројтерс.

Турска је предложила да две земље формирају радну групу која би проценила потенцијални утицај С-400 на авионе Ф-35, али се САД још нису огласиле поводом тог предлога. Током данашњег разговора Ердоган је поновио Трампу понуду Турске за формирање радне групе, написао је на Твитеру Алтун.

Везе између два НАТО савезника нарушене су због одлуке Анкаре да купи руски ракетни систем С-400, што би према тврдњама Вашингтона могло да угрози борбене авионе Ф-35.

Два савезника се разилазе и по разним другим питањима, укључујући и политичке разлике у вези са кризом у Сирији и америчким санкцијама Ирану, наводи агенција, а преноси Танјуг.

Вашингтон је запретио да ће увести санкције Турској ако купи руске ракетне системе, што би вероватно нарушило економију Турске. Лира бележи пад вредности од 14 одсто ове године делом и због најаве санкција САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала