УН без коментара на намеру Косова да се руском члану мисије укине имунитет

© AP Photo / ZVEKIПрипадник УНМИК-а у возилу у Косовској Митровици
Припадник УНМИК-а у возилу у Косовској Митровици - Sputnik Србија
Пратите нас
Мисија УН на Косову и Метохији (Унмик) не коментарише изјаве тужилаштва самопроглашеног Косова о намери да се укине имунитет Михаилу Красношчеков, члану те мисије који је рањен у полицијској акцији.

„Не коментаришемо оно што се односи на актуелне судске процедуре. У складу са међународним законом и законима Косова, чланови Мисије Унмика, локални или међународни, имају имунитет од кривичног гоњења за говоре или дејства приликом извршавања својих дужности“, наводи се у саопштењу Мисије.

Портпаролка Мисије Санам Долатшахи је казала да сви чланови Мисије имају имунитет на „сва хапшења или притварања“ и напоменула да се други припадник УН, иначе косовски Србин, који је такође повређен у полицијској акцији, и даље налази у притвору, као и да му је пружена медицинска помоћ. У саопштењу се наглашава да су у време хапшења чланови Мисије УН обављали своје службене дужности.

Припадници РОСУ на Косову - Sputnik Србија
Амбасада Русије: Намера Приштине да укине имунитет руском држављанину — разбојништво

„Припадници УН вршили су своју дужност праћења ситуације и извештавали о њеном развоју“, саопштила је Мисија.

Специјалне јединице полиције самопроглашеног Косова започеле су акцију на северу српске покрајине у уторак ујутро под изговором борбе против организованог криминала. Косовски полицајци упали су на север Косова и Метохије у десетак оклопних возила. Локални Срби су поставили барикаде на путевима у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се са полицијом. Дошло је и до пуцњаве.

Више људи је повређено, укључујући тројицу полицајаца, једног новинара и два припадника Уједињених нација, од којих је један држављанин Русије Михаил Красношчеков, који је затим хоспитализован и ослобођен. Косовска полиција саопштила је да је током акције привела 19 својих припадника, а власти Србије пријавиле су девет притворених држављана. Председник Србије Александар Вучић подигао је Оружане снаге и Министарство унутрашњих послова Србије у стање пуне борбене готовости.

У среду је главни тужилац Косовске Митровице Шчикири Сила изјавио да је косовска полиција раније пустила Красношчекова захваљујући имунитету припадника мисије УН који треба да буде опозван.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала