Спасиоци у Будимпешти: Мале шансе да има преживелих у Дунаву

© AP Photo / Zoltan MatheГрађани Будимпеште одају пошту настрадалим туристима у Дунаву
Грађани Будимпеште одају пошту настрадалим туристима у Дунаву - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарска спасилачка служба вечерас је саопштила да су мале шансе да ће бити пронађено још преживелих после судара два брода у Дунаву, у центру Будимпеште, у којем је седам особа погинуло, док се 21. води као нестала.
Несрећа у Будимпешти - Sputnik Србија
Нови снимак несреће у Будимпешти: Брод потонуо за седам секунди

„Рекао бих пре да нема наде, него да има малих шанси за проналазак преживелих“, рекао је државној телевизији М1 портпарол Мађарске националне амбулантне службе Пал Ђорфи.

Према његовим речима, разлог за такав закључак није само ниска температура Дунава, већ и јаке водене струје, испарења изнад површине реке, али и недовољно топла одећа коју су на себи имали нестали путници малог потонулог туристичког брода, преноси Ројтерс.

Мађарска полиција је саопштила да је било потребно свега неколико секунди да мали туристички брод за разгледање потоне након што се сударио са далеко већим и тежим крузером у среду увече.

Видео који је претходно данас приказала мађарска полиција показује да је туристички брод за разгледање који се преврнуо, а који је превозио 33 Јужнокорејца и два мађарска члана посаде, путовао у истом правцу као и већи брод с којим се сударио.

„Оба брода су кренула на север и када су се нашла између два стуба моста ’Маргарита‘, из неког разлога се ’Хаблеани‘ окренуо и нашао испред брода ’Викинг‘. Када је ’Викинг‘ дошао у контакт са њим, он га је преврнуо и за око седам секунди је потонуо“, рекао је новинарима шеф канцеларије за управљање катастрофама у Будимпешти Жолт Габор Палотаи.

Потрага за несталим туристима у Дунаву у Будимпешту - Sputnik Србија
Крузер који је потопио брод у Будимпешти допловио из Вуковара

Видео-снимак је показао да су два брода путовала један поред другог док су се приближавали мосту у центру Будимпеште.

Није одмах било јасно шта је изазвало судар.

„Неколико људи је пало у воду из ’Хаблеанија‘“, рекао је новинарима полицијски пуковник Адријан Пал.

Већи брод „Викинг“ је пловећи хотел са 95 соба, каквих је све више на Дунаву због раста популарности крстарења том реком последњих година, јавља Ројтерс.

До сада је потврђено да је седам особа настрадало у несрећи, 21 се води као нестала, а седам је спасено. На великом броду „Викинг“ нико није повређен, пренео је Танјуг.

Полиција је саопштила да нико од настрадалих није носио појасеве за спасавање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала