Столтенберг: Споразум из Преспе модел и за косовско питање

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у Скопљу да Преспански споразум треба да представља модел за косовско питање и за цео регион као пример који сведочи да је могуће да се превазиђу историјске разлике и неслагања, преноси МИА.

Према Столтенберговим речима, постоји потреба за политичким решењем због чега, каже, НАТО и подржава дијалог између Београда и Приштине, јер верује да је дугорочно то једини начин да се превазиђу разлике.

Америчка застава вијори се испред Министарства правде у Вашингтону - Sputnik Србија
Бивши амерички изасланик за Косово: Вашингтон дигао руке од косовског питања

Одговарајући на питање о присуству НАТО-а на КиМ, Столтенберг је рекао да је оно успостављено путем мисије Кфор, чији је задатак да креира мир и безбедност и да заштити све заједнице, укључујући и Србе.

Напоменуо је и да Кфор остварује блиску сарадњу са свим заједницама које живе на КиМ, те поручио: „Да се не заборави прошлост, али да се не уништава будућност“.

„Преспански споразум и напредак које је постигла Северна Македонија након потписивања споразума са Грчком треба да буду велика инспирација и модел за цео регион како би се превазишле разлике и кренуло ка будућности заједно“, поручио је Столтенберг на прес-конференцији са македонским премијером Зораном Заевим.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала