Америчка војска: Руски „сухој“ небезбедно пресрео извиђачки авион

CC BY 2.0 / aceebee / Flickr / Авион америчке морнарице Боинг П-8А Посејдон
Авион америчке морнарице Боинг П-8А Посејдон - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски авион Су-35 три пута је 4. јуна изнад Средоземног мора пресрео амерички извиђачки авион П-8А „Посејдон“, саопштила је прес-служба 6. флоте америчке војске. У саопштењу се наводи да су пресретања трајала скоро три сата.

Амерички војни авион који је летео у међународном ваздушном простору изнад Средоземног мора три пута је пресрео руски Су-35 током 175 минута.

„Прво и треће пресретање је било безбедно. Друга интеракција окарактерисана је као небезбедна, јер је Су-35 великом брзином прошао директно испред америчког авиона, што је наше пилоте и посаду довело у ризик“, истиче се у саопштењу.

Авион-пресретач Су-27 Балтичке флоте - Sputnik Србија
Русија: За недељу дана идентификовано 20 шпијунских летелица

„Чланови посаде П-8А саопштили су о таласу турбуленција након другог сусрета. Пресретање је трајало око 28 минута“, додаје се у саопштењу.

Такође се наводи да иако су се руски авиони налазили у међународном ваздушном простору, ове акције су биле „неодговорне“.

„Очекујемо да ће се они (руска страна) понашати у оквиру међународних стандарда како би осигурали безбедност и спречили инциденте… Небезбедне акције повећавају ризик од погрешних прорачуна и потенцијалне сударе у ваздуху“, наглашава се у изјави.

За сада нема коментара руске стране о овом инциденту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала