Оснивач Треће династије: Мистерија древног египатског фараона

Пратите нас
Први фараон Треће династије древног Египта Санакт често се представља као први „див“ те цивилизације. Санакт је владао Египтом око 1000 година пре него што је Рамзес Други дошао на трон. Рамзес, који се сматрао изразито високим, око 1,75 м, био је „патуљаст“ у поређењу са Санактом.

Иако је владао пуних 18 година, многи археолози тврде како тачан период његове владавине остаје мистерија.
Са невероватних 2 метра висине, био је прави див за своје време. Верује се да су 1901. године у малом селу Беит Калаф археолози ископали управо његове посмртне остатке.


Иако је био и необично широк, пропорције његових дугих костију биле су прилагођене као код већине других древних Египћана у то време.
У студији објављеној у „The Lancet: Diabetes & Endocrinology“, наводи се да је древни египатски фараон можда патио од гигантизма. Стручњаци са Универзитета у Цириху, који су детаљно анализирали остатке, верују да је ово најстарији пример гигантизма у људској историји.
Супротно увреженом мишљењу, висина Санакту није омогућила никакве друштвене погодности, јер су у раним египатским династијама биле префериране кратке статуе, пошто је било „много малих људи у краљевској служби“, закључили су стручњаци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала