Русија: Не преувеличавајте допринос савезника у победи над фашизмом

© SputnikБерлинска битка, поглед са авиона
Берлинска битка, поглед са авиона - Sputnik Србија
Пратите нас
Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да не треба преувеличавати допринос савезника у победи над нацистима у Другом светском рату.

„Одајемо почаст свим погинулима у борбама на другом фронту у Европи. Допринос савезника у победи над Трећим рајхом је очигледан, али га не треба преувеличавати и самим тим умањивати значај огромних напора СССР-а, без којих не би ни било победе“, прокоментарисала је Захарова свечаност организовану у част 75. годишњице од искрцавања савезничких снага у Нормандији, која се одржава у британском Портсмуту.

Црвена армија гинула три године пре „Дана де“: Амерички историчар о заслузи СССР-а за пораз нациста

„Како наводе историчари, искрцавање у Нормандији није имало одлучујући утицај на резултате Другог светског рата. Они су већ били одређени победама Црвене армије, пре свега код Стаљинграда и Курска“, рекла је она.

„Велика Британија, а затим и САД су три године на све начине одуговлачиле са доношењем одлуке о другом фронту, ограничавајући се на извођење војних операција које су имале локални значај. Чекале су да максимално ослаби војна моћ Немачке услед огромних губитака на Истоку и самим тим смање своје губитке на Западу. Још једном понављам да је то мишљење историчара“, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије.

Она је подсетила да је отварање Источног фронта требало да олакша реализовање борбених задатака јединицама Црвене армије, али је у пракси она сама морала да стиже у помоћ западним савезницима који су трпели поразе од нациста код Ардена.

Подсетимо, савезничка војска је почела да се искрцава на северу Француске, у Нормандији, 6. јуна 1944. године, отворивши други фронт против нацистичке војске у Европи. Искрцавање је било највећа десантна операција у историји.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала