У Украјини ће „нићи“ још једна база

CC0 / wikipedia / Бродови украјинске морнарице у луци у Одеси
Бродови украјинске морнарице у луци у Одеси - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјина намерава да изгради нову базу Ратне морнарице у Очакову, пише портал „Думаска“.

Како се наводи, тамо су пребачени десантни брод „Јуриј Олефиренко“, реморкер „Корец“ и артиљеријски чамци АКА-02 и „Ровно“.

Обалска стража Пограничне службе Русије у Керчком мореузу - Sputnik Србија
Украјина намерава да тражи међународни статус за Керчки мореуз

Украјинске власти су више пута саопштавале да ће изградити нову базу на обали Азовског мора. Са друге стране, почетком маја саветник украјинског председника Владимира Зеленског за питања безбедности и одбране Иван Апаршин је казао да не види смисао у изградњи нових објеката у том региону.

Заоштравање ситуације у Азовском мору се десило 25. новембра 2018. године, када су бродови украјинске морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, нелегално прешли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Инцидент у Керчком мореузу председник Русије Владимир Путин оценио је као провокацију, истакавши да су међу члановима посаде на украјинским бродовима, који су нелегално прешли границу Русије, била двојица припадника Службе безбедности Украјине, који су фактички руководили том специјалном операцијом. При томе је Путин нагласио да су руске граничне службе вршиле своју дужност заштите државне границе. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала