Уједињене нације забринуте због тензија на Косову и Метохији

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш je забринут због тензија између Београда и Приштине и апеловао на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде. Гутереш је затражио и да се без одлагања уклоне све препреке наставку дијалога. Његов извештај ће се пред Саветом безбедности наћи 10. јуна.

Озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности, наводи се у новом извештају генералног секретара УН.

Припадници РОСУ на Косову - Sputnik Србија
Унмиков шамар Приштини

Савет безбедности УН ће 10. јуна разматрати стање на Косову, а последњи пут је то учињено у фебруару. Од усвајање Резолуције 1244 средином 1999. године, Савет безбедности је о Косову расправљао четири пута годишње. На захтев САД и Велике Британије, најмоћније тело светске организације ће, надаље, о Косову расправљати на сваких шест месеци.

Захтевајући да се уклоне препреке за наставак дијалога, Гутереш је навео да су таксе на производе из централне Србије и даље на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине таксе, пренео је РТС.

Гутереш је, такође, навео да од претходног извештаја није одржан ниједан састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Шеф УН је навео и да су се од претходног извештаја, односно у последњих шест месеци, на Косово вратиле 43 особе, од чега су 34 Срби. Укључујући и последње повратнике, од 2000. године вратило се 28.153 од око 200.000 расељених са Косова.

Наводи се и да је у последњих шест месеци забележено и неколико инцидената у етнички мешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска деца, док је нападач, ког су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

„Дванаестог априла у околини села Доњи Јасеновик одјекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија“, наводи шеф Уједињених нација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала