Амерички и мађарски војници у Србији вежбали операције у мултинационалном окружењу

© Darimir BandaВојна вежба Комшије 2019.
Војна вежба Комшије 2019. - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан високих званица мултинационалне тактичке вежбе с бојевим гађањем „Комшије 2019“ (Neighbours 2019), коју од 2. до 8. јуна заједно изводе припадници Војске Србије, Оружаних снага Мађарске и Националне гарде Охаја (САД), одржан је у оквиру војног комплекса „Орешац“.

Вежби је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, циљ вежбе, чији је овогодишњи домаћин 11. пешадијски батаљон Прве бригаде Копнене војске, јесте унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника оружаних снага земаља учесница вежбе на тактичком нивоу, у току извршавања операција подршке миру у мултинационалном окружењу.

Након приказа, учесницима се обратио командант Прве бригаде Копнене војске, бригадни генерал Зоран Насковић, који је поручио да је изградња и очување мира и безбедности у свету примаран циљ мировних мисија УН и као такав тежак, частан и одговоран задатак и озбиљан професионални изазов за све који учествују у припреми јединица.

© Darimir BandaВојна вежба Комшије 2019.
Амерички и мађарски војници у Србији вежбали операције у мултинационалном окружењу - Sputnik Србија
Војна вежба Комшије 2019.

„Искуства и знање које стичемо на оваквим вежбама, значајна су и веома драгоцена. Размена искуства из мировних операција и међусобно познавање, као и заједничко увежбавање техника и процедура, поред знања, доприноси и јачању поверења међу оружаним снагама наших земаља. Извршавање задатака у мултинационалном окружењу је изазов, а посебно када се извршавају у циљу успостављања и одржавања мира“, истакао је генерал Насковић.

Командант Пете пешадијске бригаде „Иштван Бошкаји“ Оружаних снага Мађарске, пуковник Шолшар Балаш честитао је на успешној вежби, рекавши да разлику види само у униформама, а да су тактика, процедуре и професионализам свих учесника исти. Према његовим речима, овогодишња вежба „Комшије“ послужиће као припрема за мисију УН у којој ће Оружане снаге Мађарске учествовати следеће године.

© Darimir BandaВежба „Комшије“ послужиће као припрема за мисију УН у којој ће Оружане снаге Мађарске учествовати следеће године
Амерички и мађарски војници у Србији вежбали операције у мултинационалном окружењу - Sputnik Србија
Вежба „Комшије“ послужиће као припрема за мисију УН у којој ће Оружане снаге Мађарске учествовати следеће године

Потпуковник Метју Вудроф, командант 37. бригаде Националне гарде Охаја, вежбу види као добру прилику да се научи нешто ново и развију добри односи и тимски рад, а посебно развијање способности заједничког рада у борби против непријатеља.

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић уручио је признања најбољим учесницима вежбе „Комшије 2019“ — десетару Габору Сабу из Оружаних снага Мађарске, разводнику Сајмону Остину из Националне гарде Охаја и разводнику Владану Гарчевићу, припаднику Војске Србије.

Дану високих званица присуствовали су и војни изасланик Мађарске, потпуковник Макач Балор, војни изасланик САД, мајор Дерил Скот и представници Амбасаде САД у Србији.

Тактичка вежба „Комшије“ изводи се од 2011. године наизменично у Србији и Мађарској као билатерална вежба у циљу припрема за учешће у мултинационалним операцијама и унапређења сарадње. Од 2017. године, у вежби учествују и припадници Националне гарде Охаја, чиме је вежба постала трилатерална, подсећа се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала