Река је све унаказила, ту неће моћи ништа да роди две године

© Tanjug / SASA PETROVICОтклањање последица поплава у Србији
Отклањање последица поплава у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У местима у Србији из којих се вода повукла утврђује се штета од бујичних поплава. Надлежни најављују да ће донети програм који ће помоћи угроженима. Представници локалних самоуправа сутра ће у Министарству пољопривреде имати прилику да траже оно што им је неопходно.

Потопљено двориште - Sputnik Србија
Поплаве у централној Србији: Петоро евакуисаних (видео, фото)

Штета у пољопривреди неће погодити само произвођаче, већ и потрошаче. Пољопривредник и угоститељ из Краљева, у поплавама је изгубио 50 грла крупне стоке и исто толико живине.

„Успео сам да спасим три, четири овце и јагњића, десет прасића. Више нисам могао. Бујица је наишла у року од пола сата, ниво реке се подигао за седам до осам метара, то је било неизводљиво да се спасе. Река је све сравнила. Унаказила је све, ту да роди неће моћи ништа две године“, каже Предислав Дукић, пољопривредник из Дракчића код Краљева.

„Ово је четврти дан уклањања. Уклоњено је три тоне животињских лешева, углавном се ради о ситној стоци. Власници животиња који су имали штете угинућем потребно је да се одмах јаве својој ветеринарској станици која ће изаћи на терен“, навела је Данијела Шапоњић, шефица Одсека ветеринарске инспекције за Рашки округ.

Пописује се и штета на ораницама. Ускоро би требало да се стави тачка на нагађања о томе да ли ћемо произвести мање хране и за колико.

„Ту имамо под пољопривредним земљиштем 3.000 хектара које је тотално или делимично оштећено. Локалне комисије ће сад на терену утврдити степен штете на воћњацима, пластеницима или тамо где се појављује кукуруз или неке други усеви. Ја очекујем током следеће недеље да имамо тачну процену штете и онда после тога да донесемо програм како ћемо тим људима помоћи“, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је истакао да ће држава, како би се повратила производња тамо где је то могуће, преко робних резерви понудити помоћ и у репроматеријалу, односно енергентима.

„Ево, на пример из Трстеника смо добили упит за испоруку сточне хране на територију општине. Ми ћемо то преко робних резерви испоручити у наредних неколико дана по динамици како буде тражила општина Трстеник. Ови други нису тражили уопште“, додао је Недимовић.

Прилику да траже оно што им је неопходно представници локалних самоуправа имаће сутра у Министарству пољопривреде. На већу ажурност терају их и законске мере за смањење ризика и реаговање током елементарних непогода.

„Нове мере, према којима ће свака локална самоуправа имати обавезу и самим тим санкцију за нереализовање те обавезе, да уради процену ризика за сваку локалну самоуправу понаособ. Ви сада видите да је најмањи проблем потекао од превентивне инфраструктуре која је у надлежности Републике, а много већи од превентивне инфраструктуре која је у надлежности локалних самоуправа“, рекао је директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.

Иако тихо, са локала се ипак чује да нису били упозорени на време, као и да не располажу са довољно новца.

Незванично, укупна штета је процењена на 25 милиона евра. Да у исказивању изгубљеног не би било претеривања, убудуће ће штету пописивати надлежни из других локалних самоуправа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала