Руска Помпеја: Научници упозоравају на нову опасност која долази с руба Сибира

© Фото : NASA/JSCВулкан Шивелуч
Вулкан Шивелуч - Sputnik Србија
Пратите нас
Треба пратити активност вулкана Велика Удина на Камчатки због опасности од велике ерупције, закључили су научници, проучивши податке сеизмолошких станица постављених на вулкану.

Како пише „Наука у Сибиру“, позивајући се на резултате истраживања, вулкан Велика Удина који се налази у кључевској групи вулкана (у коју улазе и Кључевски, Безимени, Камен), до недавно је сматран угашеним. Камчатско одељење јединствене Геофизичке службе Руске академије наука, које ради од 1961. године, регистровало је у овом региону само једну активност.

Камчатка кроз објектив фотографа године - Sputnik Србија
Дивља природа: Камчатка кроз објектив фотографа године

Стручњаци уверавају да су потреси, од јесени 2017. године, све чешћи и њихова снага константно расте. Од маја до јула 2018. године у рејону вулкана регистровано је 559 земљотреса. У фебруару ове године регистрован је земљотрес магнитуде 4,3 степена по Рихтеру. Током целокупног посматрања, то је био највећи земљотрес у том делу кључевске групе вулкана.

Директор лабораторије за сеизмолошку томографију Института за нафтогасну геологију и геофизику „А. А. Трофимук“ Руске академије наука, академик Иван Кулаков сматра да ће ерупција вулкана, ако почне, највероватније бити експлозивног типа. Исти случај је био и са Безименим — сматран је угашеним вулканом све док 1956. године није дошло до јаке ерупције.

Према речима стручњака Камчатског одељења Геофизичке службе РАН, наставља се са пажљивим посматрањем вулкана Велика Удина. Научници намеравају да искористе различите приступе проучавању гиганта, који могу помоћи да се детаљно истражи наводно „буђење“ Удине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала