Судан је у пламену, а права драма није ни почела

© AP Photo / Pete MullerДемонстрације у Судану
Демонстрације у Судану - Sputnik Србија
Пратите нас
Криза у Судану се продубљује, након што су данас демонстранти обећали да ће покренути кампању грађанске непослушности све док владајуће Војно веће не буде свргнуто, а убице демонстраната изведене пред лице правде. Истовремено, снаге безбедности распоређују се широм главног града Картума како би осујетиле нове протесте.
Сукоб између опозиције и војске у Судану  - Sputnik Србија
Судан избачен из Афричке уније

Асоцијација суданских професионалаца (СПА), која предводи протесте опозиције и грађана, позвала је људе да блокирају главне путеве и мостове како би „парализовали јавни живот“ широм земље, преноси Танјуг.

„Наш успех зависи од наше пуне привржености мирним протестима, без обзира колико се криминалне милиције труде да нас увуку у насиље“, саопштили су из СПА.

АП наводи да се стотине оклопних возила паравојних снага за брзу подршку могло видети широм главног града.

Те паравојне јединице су израсле из Џанџавид милиције, коју је влада Омара ел Башира искористила за сузбијање побуне у Дарфуру 2003. године, а та кампања се нашла пред Међународним кривичним судом са оптужницом која укључује и геноцид.

Барикаде које су поставили демонстранти раније ове недеље су уклоњене, па су улице отворене. Већина продавница је затворена, а мало људи се могло видети на улицама.

Преговори које је опозиција водила са војним властима су обустављени у среду, након што је војска упала у понедељак у камп демонстраната испред Министарства одбране у центру престонице.

Шеф прелазног Војног већа генерал Абдел Фатах Бурхан позвао је на наставак преговора с вођама протеста, који су то одбили.

„Сви чланови војног савета припадају старом режиму и зато се сада уздамо у ниже чинове“, рекла је Амал ел Зеин, активисткиња и вођа Комунистичке партије Судана, која учествује у протесту.

© AP Photo / Pete MullerПротести у Судану
Судан је у пламену, а права драма није ни почела - Sputnik Србија
Протести у Судану

„Надамо се да ће патриотски настројени полицајци и војни официри заштитити судански народ“, рекла је Амал Ел Зеин, имплицирајући да би они могли да збаце своје надређене.

Судан, протести - Sputnik Србија
Судан: Најмање 16 мртвих на протестима, 20 повређено

Лекарски комитет Судана, близак опозицији, саопштио је у среду да је број страдалих у последњем насиљу у земљи повећан на више од 100, након што је у реци Нилу, у престоници Картуму, пронађено 40 тела.

Данас је саопштено да је из реке извучено више тела, без прецизног броја. Комитет је саопштио да није познато где су извучена тела пренета, а речено је да је више од 500 демонстраната рањено у нападу и да је троје деце убијено.

Министарство здравља у Судану, које контролише војска, оспорило је број погинулих, а подсекретар Министарства Солиман Абдел Габер рекао да је само 61 особа погинула у овонедељном насиљу. Он је прецизирао да су 52 особе убијене у Картуму и да су само два леша извучена из Нила.

Сукоби су избили и у другим деловима земље, а СПА је саопштила да су снаге безбедности напале демонстранте у више од десетак градова и мањих места, и да је у неким случајевима забележено премлаћивање, убијање и силовање цивила.

Они нису изнели детаљније информације о нападима, наводи агенција.

Војска и лидери протеста недељама су преговарали о саставу прелазног савета који би требало да води земљу до избора. Демонстранти су захтевали да цивили доминирају већем, чему су се генерали успротивили.

Након насиља, војска је прекинула преговоре и поништила све договорене тачке. У саопштењу власти се наводи да ће се формирати влада и одржати избори у року од седам до девет месеци.

У међувремену, Афричка унија (АУ) суспендовала је Судан из свих активности те међународне организације због овонедељне војне акције против демонстраната у којој је настрадало више од 100 особа.

Савет за мир и безбедност АУ запретио је и „казненим санкцијама“ ако војска ускоро не преда власт цивилним властима и позвао је да се „одмах наставе преговори, без условљавања, између свих суданских актера“, наводи агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала