Вучић: То слушам од Американаца дуго — нећу да пристанем!

© Tanjug / Зоран ЖестићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић са одличним расположењем одлази у Братиславу, где ће учествовати на форуму са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем јер је ослобођен сваке кривице и одговорности за оно што се данас дешава на КиМ.

„Лако вам је јер идете да говорите истину, да говорите оно што сви они виде и што сви знају“, рекао је Вучић, гостујући на ТВ Прва. 

Како је навео, сви знају шта је истина, али суштина је у томе да држе своју страну.

„Ма колико они сви знали да смо ми у праву, они ће бити на страни Приштине. Шта год да ја кажем о ЕУ и Косову, они ће бити на страни свог чеда, које су направили. Они неће да се одрекну онога у шта су уложили све ове године“, рекао је Вучић.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић у акцији исписивања „Косово је Србија“ на новчаницама

На питање да ли је љут на ЕУ, Вучић је рекао да не може то да каже:

„Не могу да кажем да сам љут, више сам разочаран. Више од шест година не можемо да добијемо оно што су Албанци потписали. У политици нема шта да се љутите, то никоме не помаже, можете само да будете разочарани“.

Председник је истакао да ће током састанака које ће имати у Братислави са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером тражити помоћ у укидању такси.

„Нећу да дозволим никада да они повуку таксе, а да после од нас траже да признамо Косово или да учинимо неки гест. То слушам од Американаца дуго и на то нећу да пристанем и рекао сам им то стотину пута“, рекао је Вучић на телевизији Прва.

Он је навео да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути.

„То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија на то неће да пристане“, рекао је Вучић и додао да то зна и Меркелова.

Разграничење најздравије за Србију

Навео је и да је седница СБ УН о КиМ, која ће бити одржана 10. јуна у Њујорку, важна, али да неће решити ништа, као и да је састанак у Паризу који би требало да се одржи 1. и 2. јула много важнији.

„У суштинском политичком смислу, Париз је много важнији, али да ли ће га уопште бити? Баш зато што је много важнији нисам сигуран да ће га бити“, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Вучић је рекао да се залаже за разграничење на Косову, оценивши да је то „апсолутно најздравије за Србију и Србе“.

Крст са цркве Светог Андреје у Подујеву, срушен 17. марта 2004. - Sputnik Србија
Харадинај Немцима подметнуо православну цркву као католичку

„Ја сам за разграничење и тога се не стидим, али Срби су против тога и ја сам разумео поруку народа. Ми нисмо спремни да чујемо истину о Косову, чак и кад је сви знају. Неће то људи да прихвате јер то дира у њихове емоције“, казао је председник Србије.

Упитан како се мери шта је интерес српског народа и да ли је добро, ако је Париз толико важан, да било која страна буде изричита, Вучић каже да није изричит ни у чему осим у томе да не зна шта да разговара с неким ко не дозвољава слободан проток робе.

„Која је то тема о којој да разговарамо? Кажем да смо у најтежој позицији, али питам шта можемо да урадимо. Нисам чудотворац, само сам председник земље. Шта је то што хоћете да урадим? Реците, предложите?“, рекао је он.

На питање новинара да ли Европа не жели да се бави нама због својих питања, Вучић каже да смо ми њима „као камен у ципели“.

„Али, питам важније питање — шта да урадим, и немате одговор. Нема га нико. Оно што постоји у Србији јесте — ти си, Вучићу, крив за све, ниси заслужан ни за шта, али си крив за све. Све те стручњаке питам шта је њихова идеја. Нисам чуо шта је њихова идеја, само како ће да паметују“, закључио је он.

Председник Србије Александар Вучић учествоваће на међународној конференцији „Глобсек“, која данас почиње у Братислави и траје до суботе, 8. јуна, потврђено је Танјугу у кабинету председника.

Он ће на конференцији учествовати на панелу на ком ће се расправљати о будућности дијалога између Београда и Приштине.

На скупу ће учествовати и председник Црне Горе Мило Ђукановић, а раније је потврђено и учешће председника привремених косовских институција Хашим Тачи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала