Албанци Заеву опет испоставили рачун

© AP Photo / Boris GrdanoskiТабла Северне Македоније
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Највећа албанска странка ДУИ и партнер у Влади актуелног премијера Северне Македоније тражи нова министарства, док Европа жели да се њихов број смањи.

Актуелни премијер Северне Македоније Зоран Заев налази се тренутно између две ватре и мале су шансе да ће се извући без опекотина. С једне стране, Европска унија тражи да се број постојећих министарстава смањи, као и да се што пре усвоје реформски закони, с друге стране, највећа албанска странка ДУИ и коалициони партнер у Влади Заева тражи да се дода још једно министарство, као и да се Министарство финансија додели њима. Заев због свега тога тапка у месту са најављеном реконструкцијом Владе, јер ако не удовољи Албанцима — пашће Влада, а ако не удовољи ЕУ, ионако мале шансе да добију датум за почетак преговора овог лета, свешће се на нулу. А ту је и улазак у НАТО.

Подизање заставе НАТО у Скопљу - Sputnik Србија
САД: Надамо се да ће Македонија до јесени ући у НАТО

Професор др Александар Даштевски објашњава да су по ко зна који пут Албанци испоставили рачун Заеву, уз подсећање да су на недавним председничким изборима помогли да победи кандидат владајуће странке СДСМ.

На питање да ли ће Заев успети да реконструише Владу, или ће она пасти, Даштевски одговара:

„Они (Албанци) прете да неће дати Заеву подршку за реконструкцију Владе. Ако добију и функције то значи да су добили целу државу, јер већ држе службе безбедности, и спољну и унутрашњу“, запажа Даштевски.

Америчка база у енглеском граду Миледнхалу - Sputnik Србија
Македонија у НАТО-у – војна база у Куманову?

Заев, према речима нашег саговорника, има могућности да распише превремене изборе или да се „нагоди“ са ДУИ.

„Опција која је највише у игри и коју тражи Европа јесте да се формира Влада широке коалиције како би се усвојили реформски закони на које опозиција на челу са ВМРО-ДПМНЕ има примедбе. Не могу да раде на реформама без консензуса. То је последња опција“, објашњава наш саговорник.

Даштевски је такође уверен и да Македонија неће добити зелено светло од ЕУ 19. јуна, како очекује Заев, али је исто тако сигуран да ће Македонија у децембру добити чланску карту НАТО-а, због чега ће Заев ипак морати да како-тако одржати Владу до идуће године кад је и редовна изборна година. 

„Холандија, Француска, Немачка и Данска се не слажу да се са Македонијом отпочну преговори, а ако томе додамо да је предвиђено да са ЕУ отпочнемо разговоре у пакету са Албанијом, то је сада још један проблем због политичке ситуације у Албанији“, додаје он.

Споменик у центру Скопља - Sputnik Србија
САД: Северна Македонија заузима своје место у НАТО-у и ЕУ

Подсећања ради, пре месец и по дана, скоро без јавне расправе, у Собрању су двотрећинском већином усвојене измене Закона о организацији и раду државне управе. Тај акт је заправо створио услове за формирање и 16. министарства, са којим је садашњи Секретаријат за имплементацију Охридског споразума прерастао у Министарство за политички систем и односе међу заједницама. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала