Приштина у тоталној дипломатској офанзиви, Србију на последњем бедему брани — Русија

Пратите нас
Све бројније дипломатске активности поводом наставка дијалога, наредна седница СБ УН о Космету, прослава Дана де у Нормандији и Међународни економски форум у Санкт Петербургу су теме о којима смо у емисији „Од четвртка до четвртка“ разговарали са уредником „Балкан магазина“ Славољубом Качаревићем.

На теми Косова можемо да видимо да је на делу тајна дипломатија у којој ствари постају све јасније због глобалне поларизације, истакао је наш саговорник. За ширу јавност решење је, према његовом мишљењу, поприлично магловито, а и у друштву је подељено мишљење на оне који сматрају да ће председник Србије потписати независност КиМ и оне који су мишљења да то никада неће учинити, а да се између тога налази безброј спекулација.

„Без сумње је подгрејана ситуација да мора нешто што пре да се одлучи, а заправо као резултат добијамо то што се не спроводе ствари које су већ потписане и то да ситуација изгледа анархична са становишта људи који тамо живе“, рекао је Качаревић.

Вучић: Обе стране мало да попусте; Тачи: Споразум може бити постигнут ове године

Према његовом мишљењу, ми немамо ниједан разлог да верујемо у речи Рамуша Харадинаја, које је после састанка са немачком канцеларком казао да она од њега није тражила да Приштина укине таксе. Са друге стране, Качаревић каже да немамо ни неки озбиљан разлог да верујемо да је он тамо доживео притисак да промени политику зато што је врло вероватно да приштинске вође не повлаче потезе без верификације Запада.

„Питање је само шта после таквог сусрета Београд може да уради у периоду до када се очекује нови сусрет. Проблем је што и ЕУ губи своју кохезију и њена спољна политика је до јуче била ван очију јавности. Састанак у Берлину изгледао је неприпремљен и био је крајње неуспешан, а без икаквог разлога најављен је састанак у Паризу који ће највероватније имати сличну судбину. Он је једино битан за организаторе који ће себи покушати да прибаве политичке поене, стварајући утисак у јавности да су људи који нешто покушавају, а изговор ће бити да су то тамо неки балкански народи са којима не може да се постигне дијалог“, рекао је Качаревић.

Уочи Париза нас чека седница СБ Уједињених нација на којој би, према мишљењу нашег саговорника, Русија могла да постави питање о прекомерној употреби силе специјалаца РОСУ на северу Космета и бруталном нападу на свог држављанина, који је уједно и радник Унмика.

„Када је Косово у питању њихова политика је била много конзистентнија. Са друге стране, Србија би морала поново да постави питање где је Резолуција 1244 данас, у којој су такве ствари забрањене, па да се наша мала очекивања мало повећају. Тенденција је иначе да се та резолуција обесмисли и да се прогласи за застарелу, превазиђену и бескорисну“, изјавио је наш саговорник.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО Дачић објаснио Американцима зашто је написао „Косово је Србија“ на сто долара

На питање да ли Србија треба да преговара са Приштином после изјава да никада неће прихватити ЗСО и да неће укинути таксе, Качаревић каже да га плаши то што тамошњи лидери у последње време имају офанзиву и остају при тврдом ставу.

„То што Тачи одустаје од ЗСО нема смисла, чак ни у комшијским односима око неке међе, а не у преговорима у име народа. Не треба имати илузије да ће Америка било како утицати на косовске званичнике, напротив, они као да се понашају управо тако, јер имају њихово одобрење.“

Играње са ватром за нашег саговорника је и посета косовских посланика Бујановцу, где су подржали идеју о референдуму о уједињењу општина на југу Србије са КиМ и укључивању тог питања у преговоре Београда и Приштине.

„Ми имамо Устав који такву ствар не допушта и не може да се прича о томе. Албанци подгревају атмосферу неизвесности и страха која свакако утиче на постизање трајног споразума“, казао је Качаревић.

Бруталан потез Запада према Русији

Као бруталан потез који води ка захлађењу односа Запада и Русије, уредник „Балкан магазина“ окарактерисао је чињеницу да председник РФ Владимир Путин није био позван на обележавање 75. годишњице Дана де.

Обележавање Дана Д - Sputnik Србија
Анкета „Фигароа“: Путин је требало да буде на обележавању Дана де

„То искрцавање јесте утицало на исход Другог светског рата, али не на пораз Немачке, већ на могућност западних земаља да утичу на њен пораз, иначе би Руси то завршили без њих. Бар десет година историју покушавају да пишу на другачији начин у којој би улога Русије и њен значај у Другом светском рату били смањени. Данас је обележавање тог дана један велики цинизам, јер се већ годинама игнорише 9. мај када је Немачка капитулирала“, нагласио је наш саговорник.

Са Међународног економског форума у Санкт Петербургу Владимир Путин је поручио да се после проналаска и стварања нуклеарног оружја човечанство налази у стању релативног мира, али и да Русија можда неће продуживати Споразум о смањењу стратешког наоружања, као и да има оружје које ће гарантирати њену безбедност. Качаревић наглашава да претње трећим светским ратом већ дуги низ година долазе са Запада.

„Интересантно је да се на форуму истовремено налазе председници Русије и Кине, да показују крајње пријатељске односе, разменили су прегршт споразума, што све изгледа као добар пример за овај хаотични свет. Руси су истиснути из Европе на насиљу и лажи и зато стварају партнерство са Кином, а западни лидери ће ускоро схватити да заправо они сами себе изолују и воде у губитнички положај“, закључио је уредник „Балкан магазина“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала