Хиљаду Кинеза, напредне технологије и азијски мелос: Новине на Петербуршком форуму (видео)

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВиртуелна реалност на штанду МИА "Русија севодња" на "Експофоруму"
Виртуелна реалност на штанду МИА Русија севодња на Експофоруму - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Санкт Петербургу се одржава Међународни економски форум. У Северну престоницу стижу шефови држава, руководиоци највећих руских и западних компанија и водећи експерти. Присутно је више од 17.000 гостију, више него икада до сада. Форум се званично отвара данас, али су састанци и дискусије почели још јуче.

Испод оловке се пред очима појављује карта економске ситуације у Азији. Робот је види у оваквим апстрактним узорцима. Ове портрете и пејзаже су такође насликали компјутерски програми. Значајне могућности вештачке интелигенције и дигиталне технологије у Ермитажу представљају земље које инвестирају у Русији. За годину дана број тих пројеката је утростручен.

И ови недавни домаћи пројекти имају великог изгледа за успех. Паметни шлем и на удаљености од 15 километара даје сигнал диспечеру ако се његов власник нађе у проблему. Сензор реагује на ударце. А поред овог шлема нема шансе да прођеш неопажен. Помоћу видео-програма се препознаје домаће лице, а може се проверити и да ли је страно лице тражено, па на тај начин помаже и у расветљавању кривичних дела.

„Изнели су бицикл из улаза. Видели смо ко га је изнео, пратили смо камере на зградама, поред којих улаза је прошао, у који аутомобил је убацио бицикл. И буквално су за неколико сати ухапсили човека, а бицикл вратили власнику“, рекао је технички руководилац пројекта „Сигурна стамбена зграда“ Стјепан Јурлов.

Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова се изгубила на Петербуршком форуму

Првих 6.000 паметних интерфона у договору са становницима Санкт Петербурга су инсталирали бесплатно. Други региони су такође заинтересовани за пројекат.

Велико је интересовање и за пројекте Руског хемијско-технолошког универзитета. Они су смислили јединствени аерогел. Три минута — и крварење је заустављено. Препарат је већ у фази тестирања. 

„Честице аерогела у потпуности испуњавају рану, оне бубре, добијају облик ране и имају тампон ефекат. На тај начин се крварење у потпуности зауставља, што помаже док се пацијент доведе до хируршке сале у којој ће му рану зашити“, каже заменик руководиоца Међународног образовно-научног центра „Мендељејев“ Дарија Ловска.

О новим технологијама, посебно оним дигиталним, прича се на скоро сваком скупу економског форума. А последњих година је и све више пројеката из екологије. Обезбедити чисту будућност — на то су позивале цео дан девојке одевене у костиме направљене од отпада. О проблемима отпада на светском нивоу разговарало се одвојено.

„Сви схватају да се некако мора решити проблем са отпадом, али нико не разуме ко ће то платити. А то ће се платити захваљујући економском расту целе једне нове гране. Зато што је појава технологије — инвестиција, отварање радних места, то је фактички нова грана привреде“, каже председник савета директора групације „Енџи и Суез“ Жерар Местрал.

Антић и Милер на форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Директор „Гаспрома“: Нема зиме за Србе

Узимајући у обзир искуство Француске и других држава, Русија намерава да у наредних пет година повећа ниво прераде смећа за пет пута. Учесници форума позивају да се пажљиво сортира отпад и у кухињи, код својих кућа, јер смеће може имати други живот. На пример, ваза од старог стакла и клупа од прерађене пластике, патике из океанског смећа, одећа од отпада.

На економском форуму у Петербургу је присутно 17.000 учесника. У програму су говор председника Русије и председника Кине. Своје учешће на форуму најавили су и председник Бугарске и премијери Јерменије и Словачке. У Петербургу је присутно скоро 2.000 руских и иностраних компанија.

„Овај догађај генерише велики број идеја и предлога. И ми желимо да поделимо наше искуство стварања система сарадње између производног сектора великог и малог бизниса, јер на форуму се потписују реални уговори и споразуми. Прошле године, на пример, овде су потписани документи у вредности од стотину милијарди долара“, саопштио је представник савета директора АО „Банка интеза“ Антонио Фалико.

Број дискусионих панела ове године је повећан за скоро четвртину. Догађај је постао већи, због делегације из Кине — у Русију је стигло скоро 1.000 људи. Кинески језик се чује исто колико и руски и енглески, док се по павиљонима чују мелодије из Азије, као и из Русије, али и оне звуче источњачки.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала