Инспекција утврдила: Четири приштинске болнице илегално трговале људским органима

CC0 / freeimage4life / Донација органа
Донација органа  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Због сумње да се илегално баве трговином људских органа, инспекција је привремено затворила четири приштинске болнице.

Због сумње да се илегално баве трговином људских органа, инспекција је привремено затворила четири приштинске болнице, против 17 здравствених радника и особља су поднете кривичне пријаве и сви ти предмети су још увек у истражном поступку, пишу „Новости“.

Нора Краснићи, вршилац дужности главног инспектора здравства у косовском Министарству здравља, изјавила је да је током инспекције у тим приватним болницама утврђено да су се бавиле незаконитим активностима, а смрзнуте људске ћелије су пренете на Одељење гинекологије косовског универзитетског клиничког центра да би биле сачуване.

Здравствена инспекција, заједно са Косовском полицијом, спровела је инспекције у неким приватним болницама које имају дозволу за пружање услуга у области медицинске оплодње.

Сврха инспекција била је контрола спровођења Закона о репродуктивном здрављу.

Том приликом су, пише приштинска „Газета експрес“, утврђене неке повреде Закона о репродуктивном здрављу, према којима је Здравствена инспекција изрекла меру привремене обуставе активности у овим институцијама.

У међувремену, Косовска полиција је применила одређене мере према здравственим радницима у тим болницама у складу са законским одредбама полиције.

Баки Кељани, портпарол Косовске полиције, изјавио је да је Одељење за трговину људским органима током инспекције у поменутим болницама утврдило низ криминалних радњи, незакониту трансплатацију и трговину људским органима и ћелијама.

Због тога је, додао је, 17 особа ухапшено, међу којима осим грађана с Косова, има и припадника других националности.

„Случај се односи на приватне клинике за које се сумња да су починиле кривична дела незаконите трансплантације и трговине људским органима и ћелијама, саизвршилаштво и неодговорно лечење. У тим случајевима сумња се на укупно 17 особа. Ови случајеви су процесуирани у сарадњи са Здравственим инспекторатом у оквиру Министарства здравља, а одлуком инспектора ИВФ одељења те болнице су затворена. Против осумњичених је поднета кривична пријава и истрага је у току“, рекао је Кељани.

У међувремену, адвокат једне од ових приватних болница Бесник Бериша тврди да нема доказа да постоји злоупотреба ћелија или ембриона.

Он тврди такође да су све што су видели у евиденцији Инспектората здравства били неки технички недостаци у вези са вођењем евиденције, прелиминарних изјава или потписа.

Међутим, предмети су под истрагом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала