10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото)

CC0 / Pixabay / Нуклеарни рат
Нуклеарни рат - Sputnik Србија
Пратите нас
У глобалном сукобу, неки су делови света много сигурнији од других...

Прошле су деценије од последњег тоталног рата у којем се нашао свет, а сваки такав сукоб однео је милионе жртава, уназадио светске економије и свет бацио на кољена. Политички и војни аналитичари упозоравају како се питање избијања Трећег светског рата не своди на то „хоће ли га бити“, већ „кад ће бити“, што је одраз појачаног наоружавања, пораста тензија и тероризма, као и популаризације екстремистичких политика широм света.

Међутим, ако до таквог сукоба и дође, није све изгубљено, а стручњаци кажу како ће у свету ипак постојати „оазе мира“. Хрватски портал „Експрес“ доноси извештај светских стручњака о топ десет земаља за које се верује да ће бити најсигурније у евентуалном сценарију избијања Трећег светског рата:

Традиционално неутрална Швајцарска

CC0 / Pixabay / Швајцарски Алпи - непроходни и задивљујући
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Швајцарски Алпи - непроходни и задивљујући

С планинским тереном, дугом традицијом неутралности, бројним бункерима и тешко наоружаном војском, Швајцарска се без сумње доказала као сигурно уточиште током крваве историје Европе. Са Немачком, Француском и Италијом у окружењу, локацијама за које је врло вероватно да би могле постати мете нуклеарних бомби, Швајцарска је на неки начин заштићена од тих опасних зона захваљујући планинама које ју окружују. Швајцарци би се лако могли попети у високе планине док нуклеарке падају око њих, кажи стручњаци.

Тувалу, Нови Зеланд, Исланд и Бутан — довољно изоловани да их нико не би дирао

CC0 / Pixabay / Дивља природа Новог Зеланда
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Дивља природа Новог Зеланда

Тувалу, Нови Зеланд, Исланд и Бутан — све четири државе потпадају у ову категорију, не због могућности снажне одбране, већ због своје изолације и помањкања икакве стратешке или економске важности за потенцијалног нападача. Од њих, само Нови Зеланд и Бутан имају војску од око девет хиљада и шест хиљада активних војника. Иако је Нови Зеланд развијена земља, није у сукобу са ниједном земљом. Према глобалном мировном индексу Нови Зеланд је четврти. Њихова предност су и чисте воде и плодно тло, које им омогућује да се за основне потребе снађу без других.

Чиле ужива природну заштиту

CC0 / Pixabay / Анди чувају Чиле
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Анди чувају Чиле

Чиле, најнапреднија држава по питању људског развоја у Латинској Америци, такође је заштићен готово непробојном баријером — Андима на свом западу и Тихим океаном на истоку. Осим тога, јужна полулопта Земље има квалитетнији ваздух (мање градова, популације, индустрије, а ваздушне масе између севера и југа најчешће остају одвојене), а и много је мање потенцијалних нуклеарних мета.

Данска има адут

CC0 / Pixabay / Гренланд је далеко од свега
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Гренланд је далеко од свега

Вероватно је да ће, ако избије било какав конфликт у Европи, Данска бити рањива због своје уплетености у НАТО, као и због близине великих европских држава. Међутим, Данска има један кључан адут у свом рукаву — Гренланд. Он је удаљен и изолован, баш попут Исланда, планинског је терена и политички неутралан. Будући да је то данска самоуправна територија, може се претпоставити да би пуно Данаца тамо потражило склониште.

Малту је лако игнорисати

CC0 / Pixabay / Малта је кроз историју одолевала многим освајачима
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Малта је кроз историју одолевала многим освајачима

Тај малени скуп медитеранских острва кроз историју је успешно одолевао бројним покушајима освајања — од крсташа до напада разних царства. Сваки потенцијални нападач би добро размислио пре тако скупе и коначно безизгледне инвазије, а релативно мала величина те државе не би оправдала „уништавање целе нуклеарне ракете“, па је велика вероватноћа да би зараћене силе углавном игнорисале Малту.

Ирска не ратује

CC0 / Pixabay / Ирска не припада ниједној алијанси
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Ирска не припада ниједној алијанси

Ирска је просперитетна и развијена држава, а оно што је најважније јесте чињеница да није ни у каквим војним везама ни са једном силом која би могла да учествује у Трећем светском рату. Ирска тежи политичкој независности, није НАТО чланица и има дугу историју војне неутралности. Према ирском закону Ирска једино има право да интервенише у оружаном конфликту ако то одобре Уједињене нације.

Фиџи је предалеко од свега

CC0 / Pixabay / Фиџи је као тачкица у непрегледном Пацифику
10 најсигурнијих држава ако избије Трећи светски рат (фото) - Sputnik Србија
Фиџи је као тачкица у непрегледном Пацифику

Фиџи се налази у Пацифику и удаљеност између њега и првог копна је огромна. Тако изолован, Фиџи је сигуран од потенцијалне инвазије. На Фиџију живи мали број људи, а влада је војно неутрална.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала