Ђукановић: Предано ћу радити на обнови црногорске аутокефалне цркве

Пратите нас
На изборној конференцији Демократске партије социјалиста (ДПС) Никшић предсједник партије Мило Ђукановић казао је да је Српска православна црква (СПЦ) покушава да чува “инфраструктуру велике Србије”.

Манастир Морача - Sputnik Србија
Црна Гора спрема отимачину црквене имовине невиђену у модерној Европи
„Причом о прекограничним епархијама, супротно основним принципима организација православља свуда у свету, Српска православна црква се служи да би чувала инфраструктуру велике Србије у коју верују. Верују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас време довести до спознаје те грешке и до потребе да се опет окренемо изградњи велике Србије. Морамо својом постојаношћу, одлучношћу, визионарством да им кажемо да од тога нема ништа, да наше одлуке нису грешке, већ темељно промишљене и да њима исправљамо тешке историјске неправде нанете Црној Гори и генерацији наших предака. Да на тај начин отварамо јасну визију европске будућности и да нас у томе нико не може скренути“, поручио је Ђукановић.

„Данас Српска православна црква покушава да кроз разне форме опструира оно што су европска хтења и амбиције савремене Црне Горе, желећи да на тај начин чува свој верски монопол у Црној Гори, опструира успостављање правне државе и да и даље настави да користи оно што јој, сагласно правном систему Црне Горе, не припада. Она покушава да на тај начин исправља оно што су, тобож, како то они мисле, кратковиде ововремене политике одлучиле. То саопштавају врло јасно кроз ставове да државе настају и нестају, а црква је старија од свега тога“, додао је председник ДПС-а.

Ђукановић је најавио да ће предано радити на обнови црногорске аутокефалне цркве, допадало се то некоме или не, као и да ће гарантовати стварну, а не формалну слободу вероисповести.

„Нећемо дозволити да савремена Црна Гора живи под диктатом једне верске организације које представља реликт прошлости и која никако не може да схвати да је то време одавно прошло и да и Црна Гора, баш као и Србија и сва друштва на Западном Балкану, имају право на своју доследну европску будућност“, поручио је први човек ДПС-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала