Недимовић: До уторка ћемо знати шта је све оштећено

© Tanjug / Саша Петровић / Поплаве
Поплаве - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић наводи за РТС да ће држава након добијања прецизних података радити евалуацију и изаћи са конкретним мерама подршке. Истиче да је најважније да се санирају водотокови који су направили штету. Додаје да је у току дезинфекција поплављених подручја.

Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије навео да је јуче одржан оперативан састанак на којем су представници угрожених општина добили инструкције како да пријаве штету, да би им држава помогла у санирању.

Поплаве у Краљеву - Sputnik Србија
Прети нови потоп: У Книћу у последња два сата пада обилна киша

Недимовић додаје да су сада на потезу локалне самоуправе са својим комисијама за процену штете и да ће након добијања прецизних података држава радити евалуацију и изаћи са конкретним мерама подршке.

„Што се тиче стамбених објеката до уторка ћемо имати тачан број колико је објеката оштећено, постоји закон који регулише по категоријама, колико објекти који су најмање оштећени могу да добију до оних у шестој категорији који су највише оштећени и који могу највише да добију. Што се тиче пољопривредног земљишта, имамо делове пољопривредног земљишта које је променило своју структуру од наноса муља и блата ту више немате обрадиве површине. Код ратарских култура кад дође до повлачења воде нећемо имати никаквих озбиљнијих култура, код воћарских култура типа малина, јагода где имамо трајних оштећења, они који су осигурани имају начин да компензује штету, а они који нису, ми ћемо морати да помогнемо и наћи ћемо начин за то“, објашњава министар.

Како каже, локалним самоуправама помоћи ће се преко Републичке дирекције за робне резерве уколико је некоме потребан репроматеријал, сточна храна.

„Јуче смо локалним самоуправама и пољопривредницима на терену понудили сточну храну, јавиле су се неке, попут Трстеника, да им је то неопходно. Понудили смо им енергенте преко робних резерви – дизел гориво за отклањање последица, а исто тако и за радове који су неопходни да се обављају на пољопривредном земљишту“, објашњава Недимовић. 

Истиче да је на територији општине Краљево поплава изазвала највише проблема, затим у Трстенику, Гучи и Книћу.

„Остале средине јесу захваћене поплавама, али ту имамо другу врсту проблема. Ове четири имају највише оштећених објеката, с обзиром на број становника који живе на простору тих локалних самоуправа“, рекао је министар.

Полаве у Краљеву - Sputnik Србија
Набујале реке носе све пред собом, најтежe у Краљеву и Книћу (видео)

Истиче да је најважније да се санирају водотокови који су направили штету. 

„Морамо да урадимо бујичне преграде, морамо да урадимо ретензије, морамо да одредимо простор на којем ће та вода привремено да се задржи како се не би сјурила према насељеном месту. Постоји начин на који се то ради и то смо прошле године и показали на Бусуру у Петровцу на Млави“, наводи министар.

Додаје да је у току дезинфекција на којој раде људи из Завода за јавно здравље и Управе за ветерину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала