Патријарси Јован и Иринеј: Јединство православног света приоритет, ЕУ да сачува светиње на КиМ

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Дечани на КиМ
Манастир Дечани на КиМ - Sputnik Србија
Пратите нас
Посвећен јединству вере, поступајући према традицији и обичајима цркве, Његова светост патријарх српски господин Иринеј је на челу црквене делегације учинио званичну и мирну посету Православној цркви Антиохије и свег Истока.

Свечани дочек уприличио је Његово блаженство Јован X, патријарх антиохијски, са архијерејима Светог сабора Антиохијске патријаршије. Посета Његове светости је уприличена на позив који му је упутио патријарх Јован X током своје посете Србији прошлог октобра.

Патријарх Иринеј у Сирији - Sputnik Србија
Асад патријарху Иринеју: И Србија и Сирија биле изложене покушајима спољног мешања

Његова светост патријарх Иринеј и његови сапутници имали су прилику да се упознају са реалним стањем Антиохијске цркве у Сирији и Либану, где су две стране размотриле већи број питања од значаја за Антиохијску и Српску цркву. Патријарси су такође потврдили више чврстих ставова: обе цркве сматрају да су хришћани основна компонента источњачког мозаика у друштвима у којима живе и да мир у области Блиског истока не може да се заснива ни на теорији заштите мањина, нити на логици о супремацији већине, већ да треба да буде постигнут кроз преплитање и садејство свих напора у оквиру принципа грађанства и једног живота за све верске и друштвене групе, наведено је у заједничком саопштењу на сајту СПЦ.

Две цркве такође потврђују да одговорност лежи на свима, унутар и изван Сирије, за исушивање извора тероризма како са идеолошког, тако и са оружаног аспекта, као и за налажење решења за кризе на миран начин, што би требало да сачува човека Истока од трпљења последица рата као што су отмице, убијање, протеривање и насиље.

Обе цркве позивају међународну заједницу и све владе да истинито сагледају проблем тероризма, који већ веома дуго притиска све земље и људе Истока, међу којима су и хришћани, за шта посебно тешку цену плаћају деца Антиохијске цркве и други.

Цркве истичу значај сарадње унутар православља и позивају на учвршћивање и активирање дијалога међу свим аутокефалним православним црквама, јер је то једини начин за излазак из криза. Поред тога, оне потврђују да се морају поштовати историјске и географске границе између помесних цркава и сматрају да је јединство православног света драгоцено наслеђе које нам је завештао сам Господ Исус Христос, и оно ће остати сачувано и јасно, шта год да донесу будуће кризе.

Антиохијска и Српска црква такође истичу своју веру у доброту човека у нашим земљама, као и у његово верско и цивилизацијско наслеђе које му остаје као идентитет и отворена припадност, што се не може фрагментирати у вртлозима савременог света проистеклим из духа независности и индивидуализма, као ни трендовима раскола и коришћења религије на пољу политике. Уз то, две цркве потврђују и да припадност цркви нити укида, нити се у исто време поистовећује са националном припадношћу која поштује специфичности земаља, већ припадност цркви управо поставља темељ припадности нацији и држави, градећи у човеку културу грађанства и саживота са другим, уз потпуно поштовање његових посебности.

Две цркве су посебно обратиле пажњу због отмице двојице митрополита града Алепа – Јована Ибрахима и Павла Јазиџија, која траје од априла 2013. године све до данас. Оне осуђују како ту злочиначку отмицу, тако и практично ћутање на међународном плану које је обавијало и још увек обавија тај случај, позивајући све на улагање труда ради њиховог пуштања на слободу и затварања тог случаја који у малом симболизује патње свих отетих, као и патње човека Истока који плаћа цену ратова. Антиохијска и Српска црква апелују на међународну заједницу да сачува светиње на Косову и Метохији.

Обе Цркве се моле за напредак народа који припадају Српској православној цркви, за мир и стабилност у свим земљама и за мир у Сирији и стабилност у Либану, за добробит човечанства у целини које чезне за миром Пресветог Бога, закључује се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала