Са Гаспромом договорена гасификација Републике Српске

© Sputnik / Egor Eryomov / Уђи у базу фотографија"Гаспромова" станица за дистрибуцију гаса
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић договорили су се на састанку с председником Управног одбора руског гиганта „Гаспрома“ Алексејем Милером у Санкт Петербургу да у РС буде доведен гас.

На састанку је најављено да би реализација гасификације Републике Српске требало да почне на јесен, преноси РТРС.

Како је наведено, пројекат би требало да буде реализован одвајањем крака руског гасовода „Турски ток“ за Републику Српску.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Кад год Русија крене напред, Запад покушава да је заустави

Додик је раније најавио да ће са представницима „Гаспрома“, осим о одвајању крака за Републику Српску како би довели гас у Бањалуку из економских и еколошких интереса, разговарати и о изградњи гасне термоелектране.

Званичници РС учествују на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који ове године бележи рекордну посећеност — више од 1.500 компанија из света, 17.000 панелиста, представника влада, стручњака из разних области, али и хиљаде новинара који прате тај значајан скуп.

Додик и Цвијановићева су јуче присуствовали пленарној седници Економског форума, на којој су говорили председник Руске Федерације Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг и генерални секретар УН Антонио Гутереш, а разговарали су и са представницима компаније „Зарубежњефт“.

Током Форума потписана је „Мапа пута“ — активности за реализацију приоритетних праваца сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске од 2019. до 2021. године, а на маргинама скупа Додик и Цвијановићева су имали бројне билатералне сусрете, пренео је Танјуг.

Додик је, између осталих, разговарао у одвојеним сусретима са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом и министром иностраних послова Катара Мухамедом бином Абдулрахманом ел Танијем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала