Трамп критиковао НАСА: Одустаните од Месеца, то је ионако део Марса

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Доналд Трамп током састанка са саудијским принцом Мухамедом бин Салманом у Вашингтону
Председник САД Доналд Трамп током састанка са саудијским принцом Мухамедом бин Салманом у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изнео је у недавном твиту сопствену „астрономску теорију“, назвавши Месец делом Марса. Амерички председник је притом критиковао НАСА због тога што превише пажње поклања експедицији на Месец, иако је донедавно подржавао ту мисију, пише британски „Гардијан“.

„Имајући у виду сва средства која трошимо, НАСА не треба да брбља о лету на Месец. Урадили смо то пре 50 година. Неопходно је да пажњу усредсреде на веће задатке којима се бавимо, укључујући оне у вези с Марсом (а Месец је његов део), одбрану и науку“, написао је Доналд Трамп на Твитеру, очигледно коментаришући политику сопствене администрације у космичкој области.

Колонизација Марса - Sputnik Србија
Трамп: Ускоро са Јапанцима идемо на Марс

Просечна удаљеност Земљиног природног сателита од Марса је око 225 милиона километара, подсећа „Гардијан“ и наводи да НАСА није одговорила на молбу листа да да коментар на твит шефа Беле куће.

Трампова изјава није изненађујућа само због тврдње да је Месец део Марса, него и због његовог претходног ентузијазма према програму за истраживање Земљиног пратиоца, исказаног пре само три седмице. „Враћамо се на Месец“, писао је Трамп тада, док је директор НАСА Џим Брајденштајн обећао да ће амерички астронаути бити послати на Земљин природни сателит најкасније 2024. године.

Могуће је да је Трампов твит био коментар на шири план НАСА, који подразумева путовања на Марс с Месеца. Много је вероватније да је амерички лидер кардинално променио однос према Месечевој мисији под утицајем телевизије „Фокс њуз“, наводи „Гардијан“.

Сат пре него што је председник САД поделио с јавношћу „сопствену верзију о настанку Месеца“ и критиковао НАСА, експерт „Фокс њуза“ Нил Кавуто скептично је говорио о Месечевој мисији.

Према његовим речима, космичка агенција се том мисијом бавила пре неколико деценија, због чега је данас неопходно усредсредити се на друге задатке.

Бела кућа није одговорила „Гардијану“ треба ли Трампову изјаву схватити као став званичног руководства.

Лист, међутим, уз иронију подсећа на друге теорије о Месецу које су вредне пажње. У древна времена Месец је сматран божанством, а у неким савременијим дечјим причама износи се претпоставка да је направљен од сира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала