Криза у Молдавији: Председнику одузета власт

© Sputnik / Miroslav Rotar / Уђи у базу фотографијаИгор Додон
Игор Додон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Молдавије Игор Додон саопштио је да Демократска партија нема намеру да мирно преда власт, зато су се власти обратиле међународној заједници са позивом да буде посредник ради мирне предаје власти.
Протест опозиције у главном граду Молдавије. - Sputnik Србија
Русија: Молдавија мора да се ослободи криминалног режима

„Као што видимо, Демократска партија нема намеру да мирно преда власт законитој парламентарној већини и законитој влади. У тој ситуацији ми немамо излаз, осим да се обратимо међународној заједници са позивом да буде посредник у процесу мирне предаје власти и\или да се позове народ Молдавије на хитну мобилизацију и излазак на мирне протесте“, написао је Додон на Фејсбуку.

Уставни суд Молдавије привремено је предао обавезе вршиоцу дужности премијера Павлу Филипу, који је одмах потписао указ о распуштању парламента и расписао превремене изборе за 7. септембар.

Одузимање надлежности Игору Додону било је објашњено одбијањем председника да распусти парламент, у чему су видели његово непоштовање уставних обавеза.

„То је очајни потез — искористити Уставни суд који контролишу у циљу даље узурпације власти“, изјавио је Додон за Спутњик.

За последње две године Уставни суд је већ 5 пута привремено одузимао председнику надлежности, када је он одбијао да потпише неке законе или именује министре.

Уставни суд Молдавије је јуче донео одлуку да председник мора да распусти парламент и распише превремене изборе. Међутим, Додон је јуче изјавио да то неће потписати.

Истог дана су проруска Социјалистичка партија Молдавије Игора Додона и проевропски блок АКУМ формирали парламентарну коалицију. Представници Русије, САД и ЕУ су подржали формирање коалиције. Додон је предложио за премијера једну од председника блока АКУМ Мају Санду, што је једногласно било прихваћено. Ипак, Уставни суд је објавио ову одлуку незаконитом, пошто је требало да посланици формирају Владу до поноћи 7. јуна. Парламент је ово назвао покушајем до сада владајуће Демократске партије да преко судија узурпира власт. Била је усвојена и декларација о „Узурпацији државе“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала