Опрез: У Јадран стиже врло опасна риба (видео)

© Фото : Јутјуб/ Brave WildernessРиба лав
Риба лав - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Рибе које смо досад задивљено гледали у акваријумима или дугометражним анимираним филмовима, шарене, пругасте, тачкасте, зубате, кљунасте — неке и наоружане отровним бодљама — све су већа претња морском свету Јадрана какав познајемо.

Глобално отопљавање и климатске промене због процеса тропикализације привлаче све више врста риба у Јадранско и Средоземно море, па се последњих година појављује низ нових рибљих врста попут афричког косторога, владике арбанашког, пругастог кљунаша, лампуге, морског вепра, тупоусне баракуде, оштрозубог морског гуштера, чаробног паткокљунчића, шиљатозубе мурине, пише „Вечерњи лист“.

Рибари и рониоци на њих у почетку гледају као на трофеје за сликање. Али будући да је реч о инвазивним врстама, неретко и агресивним предаторима, од којих би се многи пре или касније могли одомаћити у Јадранском мору, питање је шта ће се ловити, јести и како ће изгледати приморје за 20 или 30 година.

Проф. др сц. Јаков Дулчић, водитељ Лабораторија за ихтиологију и приобални риболов сплитског Института за океанографију и рибарство, каже како рибе лавови или рибе пауни (Pterois miles милес и Pterois volitans), које припадају врсти зракоперки, још увек нису потврђене у Јадранском мору.

„Рибе лавови (пауни) су месоједи. Нарасту до 40 центиметара, а прехрана им укључује разне врсте риба и ракова. Врло су сличних спољних обележја, те се разликују само у броју пераја. У западном Атлантику су постали главни грабежљивци риба коралних гребена, смањујући густоћу популација више од 40 врста риба за више од 65 одсто у само две године“, каже проф. Дулчић, који сматра да је успех њихове инвазивности резултат комбинације више чинилаца — раног полног сазревања, високе репродукцијске способности, поседовања отрова за одбрану те недостатак предатора.

Иако су те рибе споре и мирне, врло брзо се размножавају и прилагођавају новим стаништима и постижу велику бројност, истискујући аутохтоне врсте. Отров тих риба узрокује отицање, екстремну бол и парализу екстремитета. Код организама слабијег имунитета може чак наступити и смрт у екстремним ситуацијама. Највећа су опасност за природну равнотежу, односно равнотежу ланца исхране у морском екосаставу, јер су изразити грабежљивци и представљају и социоекономску опасност.

„Поремећај у ланцу исхране огледа се у томе што риба лав (паун) има све мање потенцијалних непријатеља у Медитерану, а то су пре свега морски пси, раже и лампуге. Како је све мање припадника поменутих врста, догађа се да не постоји у довољној мери природна регулација бројности те новопридошле врсте у Медитерану“, каже проф. Дулчић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала