Весић: Следеће године почиње изградња метроа у Београду

© Sputnik / Горан Весић, заменик градоначелника Београда
Горан Весић, заменик градоначелника Београда - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Коначна траса прве две линије метроа је утврђена, док је почетак радова планиран за крај следеће године. Такође, у плану је и трећа линија, која би требало да повеже Вождовац, нову аутобуску станицу у Блоку 42 и железничку станицу Нови Београд преко Прокопа, Славије и Трга републике, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је истакао да ће домаће архитекте, по угледу на метрое европских престоница, добити шансу да уреде сва стајалишта.

„Чињеница да тек сада знамо тачну трасу метроа и положај станица доказ је да обећања бивших власти о изградњи метроа нису била истинита, јер нису имали познату трасу“, рекао је Весић, а преноси „Беоинфо“.

Лансирање тематског метроа „Далекоисточни експрес“ - Sputnik Србија
Град прихватио финалну трасу БГ метроа

Прва линија ће бити у потпуности под земљом, изузев дела на Макишком пољу, где ће се налазити и депо. Друга линија ће једним делом, на Новом Београду и у Земуну, бити на вијадукту. Планирано је да укрштање прве две линије метроа буде на Савском тргу, односно на месту бивше главне железничке станице. У овој фази метро неће обухватати Прокоп, али ће путници моћи да користе БГ воз и станицу даље, на Мостарској петљи, да „ухвате“ метро.

„На исти начин ће путници са нове аутобуске станице у Блоку 42 моћи уз помоћ БГ воза да дођу до метроа, али само до изградње треће линије“, истакао је Весић и додао да ће пројектовање треће линије почети исто када и изградња прве две.

Према његовим речима, кинески партнери биће задужени за изградњу свих станица, док ће за уређење истих бити расписан посебан конкурс.

„Тиме желимо да домаћим архитектама понудимо да оставе трајни траг у развоју града и да уреде станице тако да свака представља део историје Србије и Београда“, додао је Весић.

Метро ће бити у потпуности интегрисан са осталим видовима градског, приградског и међуградског саобраћаја, као и БГ возом.

„Паралелно са метроом додатно ће бити развијан систем БГ воза, за шта је потребно око 500 милиона евра. О томе разговарамо са јапанским компанијама које имају подршку тамошње владе. Ове године БГ воз ће бити проширен до Младеновца, преко насеља Ђуринци у Сопоту. Од 8. децембра, БГ воз ће ’покривати‘ Барајево и Лазаревац, док ће током јесени саобраћати до Панчева. Планира се и изградња нове линије која би обухватила Сурчин, будуће здање националног стадиона и аеродром, као и линије према Карабурми“, рекао је Весић.

Весић је нагласио да је Француска веома важан партнер Србије, нарочито компаније „Ежис“ и „Алстом“, које су, како је рекао, помогле да се Београд нађе пред почетком изградње метроа.

„Очекујемо да се у оквиру посла који имамо са кинеском страном пронађе простор и за француске фирме. Ипак, то је ствар договора приватних партнера на који не можемо да утичемо. Охрабрујемо их да наставе разговоре у том правцу, а министар финансија Синиша Мали и ја им стојимо на располагању како бисмо обезбедили оквир у којем могу да се договоре“, закључио је Весић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала