Црна Гора: Усвојене новчане казне за непоштовање грба, заставе и химне

© Sputnik / Небојша ПоповићДушко Марковић током премијерског сата у парламенту Црне Горе
Душко Марковић током премијерског сата у парламенту Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Црногорски парламент усвојио је измјене и допуне Закона о државним симболима и Дану државности којима су предвиђене новчане казне за непоштовање грба, заставе и химне Црне Горе.

За усвајање Закона гласала су 43 посланика, а уздржаних и оних који су били против није било.

Предвиђене су новчане казне од 1.000 до 20.000 евра за правно лице које употријеби грб и заставу у умјетничком стваралаштву, наставном и образовном раду на начин којим се нарушавају јавни морал, углед и достојанство Црне Горе.

Толика казна, како се наводи, предвиђена је ако се на грбу или застави изврши било шта, исправи, дода или измијени, ако се грб или застава употријебе као робни или услужни жиг, узорак или модел, или ако се застава постави тако да додирује тло или као простирка или завјеса.

Законским измјенама предвиђене су и казне уколико се у тексту или мелодији химне изврши било каква измјена или се изведе на начин и у приликама који вријеђају углед и достојанство Црне Горе.

Казне за одговорна лица су од 300 до 2.000 евра, за физичка лица од 300 до 2.000 евра, а за предузетнике од 300 до 6.000 евра.

Законом се уводи обавеза да се застава стално вијори на зградама органа локалних самоуправа и јавних установа, чији је оснивач држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала