Данас СБ УН, у фокусу брутална акција полиције на северу КиМ

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет безбедности Уједињених нација у Њујорку разматраће данас Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-a, а у фокусу заседања биће последња брутална акција косовских специјалних јединица на северу КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље мисије УН.

Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године и у њему је наведено да озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и да изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности.

Гутереш је затражио да се без одлагања уклоне све препреке наставку дијалога и нагласио да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

Генерални секретар УН апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.

Момир Булатовић: Тешко је остварити сарадњу и измакнути се од долара, када је сваки компјутер сваке банке калибриран на долар  - Sputnik Србија
Како је Мило подржао принцип да је Косово — Србија

Гутереш је навео и да од претходног извештаја није одржан ниједан састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

У извештају се наводи да је у последњих шест месеци забележено неколико инцидената у етнички мешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска деца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

„12. априла у околини села Доњи Јасеновик одјекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија“, навео је Гутереш.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић представљаће Србију на седници СБ УН.

Дачић ће у излагању указати на потребу континуираног разматрања питања КиМ на Савету безбедности УН и неопходност да УНМИК остане ангажован на доследном спровођењу задатих циљева у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбедносну ситуацију у покрајини.

Последњи упад косовских специјалних јединица на север КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље мисије УН, биће тема у фокусу заседања, а Дачић ће се поред тога осврнути и на низ провокативних акција Приштине, којима се поред непоштовања договореног из Бриселског дијалога најдрастичније крши Резолуција СБ УН 1244.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала