Руски угао: Шта није у реду са серијом „Чернобиљ“

CC0 / Pixabay / Једна од зграда у Припјату, Украјина
Једна од зграда у Припјату, Украјина - Sputnik Србија
Пратите нас
Британско-америчка ТВ серија „Чернобиљ“ по популарности и критикама надмашила је култну „Игру престола“. Серија говори о катастрофи која се десила у нуклеарној електрани „Чернобиљ“ 26. априла 1986. године.

О серији за Спутњик говоре људи чији је задатак био да ублаже последице хаварије која се догодила након експлозије.

У серији „Чернобиљ“ није приказана главна ствар — величанствен подвиг читавог совјетског народа, који може да се упореди са херојством учесника Другог светског рата, изјавио је Лав Леонидович Бочаров, који је радио на санирању последица катастрофе, а у то време главни инжењер треће смене Управљања градњом бр. 605.

© Sputnik / YniakinМерење радијације дозиметром у Чернобиљу.
Руски угао: Шта није у реду са серијом „Чернобиљ“ - Sputnik Србија
Мерење радијације дозиметром у Чернобиљу.

Он је руководио пројектовањем и изградњом објекта „Укритије“, односно саркофага који је подигнут изнад четвртог енергетског блока који је експлодирао.

Осим тога, како је истакао Бочаров, у прве четири епизоде санирање последица практично није приказано, а како је навео, оно што су постигли овом серијом је да уплаше људе.

„Мало је истине. Хтели су да покажу страх и ужас. Али је добро што је серија урађена зато што свет не може да замисли шта значи експлозија само једног блока, а шта тек нуклеарни рат“, нагласио је он.

Бочаров је даље наставио причу присетивши се града Припјата који се налазио поред електране, а у коме су живели запослени у електрани.

© Sputnik / Игорь Костин / Уђи у базу фотографијаБор у близини нуклеарне елетране Чернобиљ
Руски угао: Шта није у реду са серијом „Чернобиљ“ - Sputnik Србија
Бор у близини нуклеарне елетране Чернобиљ

„Ако данас дођете прође вас језа, јер видите празан, мртав град иза бодљикаве жице. То се могло десити са целом Европом, да је експлодирала цела нуклеарна електрана.“

Ипак, закључује он, ова серија би могла делимично да пружи представу каква је то била катастрофа.

Према речима нашег другог саговорника — Владимира Монахова, такође директног учесника у раду на ублажавању последица катастрофе и председника московског савеза „Чернобиљ“, многи стварни догађаји у серији су искривљени, посебно сцене како су окупљали рударе за рад на санацији последица, као и то у каквим су условима они радили.

© Sputnik / В. Чистяков / Уђи у базу фотографијаЧернобиљска нуклеарна електрана — реактор број четири на којем се догодила експлозија.
Руски угао: Шта није у реду са серијом „Чернобиљ“ - Sputnik Србија
Чернобиљска нуклеарна електрана — реактор број четири на којем се догодила експлозија.

„Измењени су и ликови совјетских политичара, чиновника и научника, а многе важне личности нису чак ни споменуте. Осим тога, понашање и поступци људи у високо радиоактивној зони у близини електране такође су нетачно приказани“, рекао је Монахов, који је имао 18 година када је стигао у област Чернобиљске нуклеарне електране, а који је радио у контаминираном подручју од 30 километара.

Владимир Монахов је рекао да је испијање вотке, које је приказано у серији, апсолутна измишљотина, јер су се строго односили према употреби алкохола.

Према његовим речима, ипак је верно приказано самопожртвовање људи за време несреће у Чернобиљу, као и непосредно након тога. 

© Sputnik / Andrei Aleksandrov / Уђи у базу фотографијаПас у зони зрачења око нуклеарне електране Чернобиљ.
Руски угао: Шта није у реду са серијом „Чернобиљ“ - Sputnik Србија
Пас у зони зрачења око нуклеарне електране Чернобиљ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала