Столтенберг: Знам да НАТО још изазива контроверзе у Србији... бомбардовање било легитимно

© AP Photo / Francisco SecoЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Историја је показала да је бомбардовање СРЈ 1999. године било неопходно и легитимно, јер је зауставило насиље, а избеглице су могле да се врате кући, док је Кфор помогао да се на Косову створи безбедно и сигурно окружење за све, укључујући и српске заједнице, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Знам да НАТО још изазива контроверзе у Србији. Многима су и даље болне успомене на ваздушну кампању 1999. године. Још је теже онима који су изгубили вољене. Сваки изгубљени невини живот је трагедија. И дубоко жалимо због тога“, рекао је Столтенберг за данашњу „Политику“.

СРБИЈА ПАМТИ - 17. ЕПИЗОДА - Sputnik Србија
Епизода 17: Од Рамбујеа до Куманова (видео)

Он је поновио и оно што је рекао током посете Србији прошлог октобра, да „та кампања никада није била усмерена против српског народа“.

„Напротив. Циљ је био да се заштите цивили у ширем региону, тако што ће се зауставити акције Милошевићевог режима које је међународна заједница била осудила. Никада не смемо заборавити прошлост, али морамо из ње да учимо и да је оставимо иза себе“, истакао је Столтенберг.

Како је додао, то је оно што НАТО и Србија раде кроз партнерство, које је корисно и за НАТО и за Србију и за шири регион. 

Столтенберг је нагласио да НАТО цени партнерство које је развио са Србијом и да се нада бољој будућности.

„У потпуности поштујемо политику неутралности Србије, као што Аустрија, Шведска и Финска показују неутралност и партнерство с НАТО-ом. Наше партнерство је добро за Србију, добро за западни Балкан и добро за НАТО“, истакао је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар Северноатлантске алијансе констатовао је и да се свет суочава с најнепредвидивијом безбедносном ситуацијом последњих година, али да је НАТО позитивна сила у стварању одрживог међународног поретка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала