Мини-хидроелектране на дневном реду и у САНУ

Пратите нас
Изградња малих хидроелектрана већ дуже време је у фокусу јавности. Поводом тога су се до сада оглашавали становници села у чијим атарима почиње градња тих енергетских капацитета, заштитници природе и невладине организације, као и све већи број стручњака, међу којима су професори Београдског и других универзитета.
Мини-хидроелектране на дневном реду и у САНУ

Сада је та „врућа тема“ разматрана и у Српској академији наука и уметности. У организацији Академског одбора „Човек и животна средина“ САНУ прошле недеље је одржан симпозијум „Утицај малих хидроелектрана на животну средину“.

Учесници су говорили о утицају малих хидроелектрана на режим вода и на одрживи развој Србије, енергетским, развојним вредностима, потенцијалним техничким решењима, али и о еколошком утицају на рибљи свет и друге организме у акваторији тих водотокова, као и у екосистемима планинских река и локалним популацијама водоземаца и гмизаваца. Наравно, било је речи и о концепту изградње МХЕ у светлу конфликтних интереса инвеститора и противника изградње малих хидроелектрана.

Министар заштите животне средине у Влади Србије Горан Триван на том скупу је рекао да је енергетски допринос мини хидроелектрана енергетском систему Србије готово никакав, да је штета коју чине велика и да њихову градњу треба дозволити само ван заштићених подручја и по светским стандардима. Такође је најавио да би до краја године могле да буду усвојене измене закона којима би градња тих објеката била забрањена у заштићеним подручјима.

О томе зашто се и САНУ укључила у решавање овог не само еколошког, већ и друштвеног проблема и шта ће даље чинити, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са академиком др Марком Анђелковићем, генералним секретаром САНУ и председником Академског одбора „Човек и животна средина“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала