Вучић: Не можемо да певамо од среће због става Америке

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић и Метју Палмер
Александар Вучић и Метју Палмер - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас су позиције САД и Србије по питању КиМ различите, али да су сагласни да се разговорима и преговорима уз очување мира и стабилности може доћи до решења.

„Задовољни смо разговорима, али не можемо да певамо од среће због става Америке по питању Косова и Метохије“, рекао је Вучић након разговора са високим функционером Стејт департмента Метјуом Палмером.

Вучић је рекао да је Србија свесна да од председника Америке Доналда Трампа не може да очекује велику промену става по питању Ким, али је додао да је Палмера замолио да пренесе Трампу да његов однос према Србији у проналажењу компромисног решења за КиМ буде нешто балансиранији.

Момир Булатовић: Тешко је остварити сарадњу и измакнути се од долара, када је сваки компјутер сваке банке калибриран на долар  - Sputnik Србија
Како је Мило подржао принцип да је Косово — Србија

Он је навео да је у разговору са Палмером говорио и о очувању интереса српске заједнице на КиМ.

Вучић је поручио и да ако Србија треба да иде у будућност, а да има лоше односе са САД, треба да нађе другог председника.

Палмер је изјавио да су таксе које је увела приштинска власт препрека дијалогу Београда и Приштине, а тиме и њиховом европском путу и да би Вашингтон желео да се оне укину.

Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, задужен за Западни Балкан, најавио је да ће се касније данас састати са представницима америчких компанија које послују у Србији, са којима ће разговарати о томе какву штету трпе због такси које је Приштина увела.

САД, према његовим речима, настављају да подржавају дијалог Београда и Приштине, који се води под посредовањем ЕУ, а има за циљ нормализацију односа.

„Јако је важно да се настави дијалог, јер он отвара европски пут како за Србију, тако и Косово. Видимо да су таксе препрека томе. Желели бисмо да се оне укину и да се тиме омогући обема странама да се врате на дијалог“, казао је Палмер на заједничкој прес-конференцији након разговора са председником Александром Вучићем.

Он се захвалио председнику Вучићу за партнерство са САД и за посвећеност дијалогу.

Антивладини протести у Тирани 2. јуна 2019. - Sputnik Србија
Хоће ли Рама потегнути последњи адут: Запалити Косово!

„Можете да рачунате на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије“, поручио је Палмер.

Он је пренео да је са Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије, о томе где се налази дијалог Београда и Приштине.

„Нашироко смо разговарали о билатералним односима који су јаки и напредују, посебно у економској области“, рекао је он.

Истакао је да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.

Вучић каже да је Србија спремна за састанак у Паризу о КиМ, али да није сигуран да ли ће тог састанка бити.

„Ми смо увек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли и шта очекује од састанка у Паризу, који је предвиђен за почетак јула.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала