Америка „спустила“ турске пилоте

Пратите нас
Турски пилоти који се обучавају за летење на ловцима Ф-35 на војно-ваздушној бази „Лук“ у Аризони више не лете, јавља агенција Ројтерс, позивајући се на представника Пентагона.
Противваздушни систем С-400 „Тријумф“ - Sputnik Србија
С-400 стиже у Турску за два месеца

Одлука је донета у тренутку када САД и Турска преговарају о куповини Ф-35, док Вашингтон наговара Анкару да одустане од куповине руских противваздушних комплекса С-400.

„Министарство је упознато да турски пилоти више не лете“, наводи агенција речи званичног представника Пентагона Мајка Ендрјуса.

Раније је „Форин полиси“ написао да је шеф Пентагона Патрик Шанахан обавестио свог турског колегу Хулуси Акару да пилоти који се обучавају за летове на Ф-35, треба да напусте државу до 31. јула.

Подсетимо, Турска је рачунала на стотинак нових бомбардера Ф-35 у свом наоружању. Они се производе у оквиру сарадње чланица НАТО-а. Турска индустрија је испоручивала поједине компоненте за те авионе.

Међутим, Анкара је раније више пута изјављивала да неће одустати од куповине руских противваздушних ракетних система. Према условима договора, прва серија С-400 стиже већ у јулу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала