Бугари испаљују све што имају, на небу и српски „мигови“ (видео)

© Фото : Ministarstvo odbrane SrbijeВојне вежбе "БАРС-2018" у Батајници
Војне вежбе БАРС-2018 у Батајници  - Sputnik Србија
Пратите нас
На противваздухопловном полигону Шабла Ратног ваздухопловства Бугарске, јуче је званично започела заједничка тактичка вежба са бојевим гађањем „Шабла-2019“, саопштено је из бугарског Министарства одбране.

На вежби која ће трајати до 14. јуна учествује око 1.400 припадника Оружаних снага Бугарске, Србије и САД, а њих је на јучерашњој церемонији отварања поздравио командант бугарских Ваздухопловних снага генерал-мајор Цанко Стојков, који на овој вежби има улогу руководиоца, преноси портал „Танго сикс“.

РВ и ПВО Бугарске ће на овој вежби, заједно са Копненом војском и Ратном морнарицом, унапредити спремност својих јединица за учешће у заједничким операцијама. Изводиће се интензивна гађања са различитих копнених и ваздухопловних платформи по разноврсним ваздушним и поморским циљевима.

Амерички ракетни разарач „Грејвли“ и британска краљевска фрегата „Вестминстер“ на Балтичком мору - Sputnik Србија
Руска морнарица почела да надзире војне вежбе НАТО-а на Балтику

Основни циљ вежбе је, када је у питању бугарска армија, унапређење интеракције између формација различитих видова и родова војске, који у заједничкој групи спроводе операцију за обезбеђивање ваздушног и поморског суверенитета Републике Бугарске у заштити државне границе.

Бојева гађања извршиће јединице Противваздухопловне одбране бугарске армије и то ракетним системима „Стрела“-2М, С-125 „Нева“, 2К12 „Куб“ и С-300, док ће припадници ПВО бугарске Копнене војске дејствовати ракетним системима „Стрела“-2М, „Оса“-АКМ, као и топовима ЗУ-23-2. Бугарске ракетне и артиљеријске јединице имаће бојево гађање ракетним системом земља-земља 9К79 „Точка“, као и извршење ватрених дејстава артиљеријским оруђима по циљевима на мору.

Од ваздухоплова РВ Бугарске, на вежби ће учествовати ловци МиГ-29, јуришници Су-25 и десантно-јуришни хеликоптери Ми-24. Пилоти авиона МиГ-29 извршиће дејство ракетама ваздух-ваздух по падобранским метама, док ће посаде Су-25 и Ми-24 гађати циљеве на води невођеним ракетним зрнима и топовима. Ратна морнарица ће са два брода и два обалска положаја вршити радио-локационо и радио-техничко осматрање, а један брод ће за потребе ваздухопловних снага бити у готовости за обезбеђивање трагања и спасавања.

Република Србија учествује са посадама и јединицама противваздухопловне одбране, као и авионима ловачке авијације. Они ће вршити лансирања ракета земља-ваздух ПВО система „Стрела“-2М, С-125 „Нева“ и 2К12 „Куб“, а пилоти ловаца МиГ-29 лансираће ракете ваздух-ваздух.

Сједињене Државе учествују са ракетном противваздухопловном јединицом Копнене војске (УС Армy), која ће извршити бојево гађање ракетним ПВО системом „Авенгер“. Америчка страна ће за гађање своје јединице, као и за заједничко гађање са ПВО јединицом бугарске Копнене војске, обезбедити радио-управљиве мете.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала