Окршај након седнице СБ УН: Читаку објавила снимак, Дачић одговорио

© AP Photo / Seth WenigСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Дипломатска представница Приштине у Њујорку Вљора Читаку изјавила је да је по завршетку седнице СБ УН српски министар спољних послова Ивица Дачић викао на њу и на приштинску делегацију и вређао их.

„После данашњег заседања СБ УН, док сам разговарала са делегацијама САД и Велике Британије, српски министар спољних послова је дошао до мене вичући и вређајући мене и косовску делегацију“, објавила је Вљора Читаку на свом Твитер налогу.

„Ти са којима седиш су ваши колонизатори“, цитира Вљора Читаку Ивицу Дачића.

Михаил Красношчеков - Sputnik Србија
Одговор представника Русије косовској амбасадорки у СБ УН

На снимку који је испод тог коментара сама Вљора Читаку објавила на Твитеру, види се да јој министар Дачић са неколико метара удаљености каже: „ти што седиш с њима су твоји колонизатори“.

Тај Дачићев коментар односио се заправо на говор Вљоре Читаку на седници СБ УН, а у коме је она рекла да је у случају Србије и тзв. државе Косова реч о деколонијализацији.

Дачић је после седнице СБ УН рекао да га је фрапирала та лаж Вљоре Читаку.

„Колико неко треба да нема стида да у СБ пред великим колонијалним силама, које су имале своје колоније широм света и пред афричким, јужноамеричким и азијским земљама, које су се ослобађале од колонијализма, користи један такав израз, а да Вас није срамота, то је чист безобразлук“, рекао је Дачић за РТС.

Он је позвао Вљору Читаку да докаже да су албански споменици на Косову постојали у 13. и 14. веку.

„Када ми донесе један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са Косова. Када покаже један споменик из тог периода, онда бих могао да кажем да су Албанци ту били у то време. Али рећи за Србе да су колонизатори, да су владали, а не живели на Косову, то је безобразлук“, рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала