Највећа грешка КП Бугарске... После Грчке, Северна Македонија сада има проблем са Бугарском

© AP Photo / Boris GrdanoskiТабла Северне Македоније
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска министарка Екатерина Захаријева рекла је да се са Северном Македонијом неће правити компромиси у вези са историјским чињеницама и да је из Споразума о добросуседским односима, који су потписали премијери Зоран Заев и Бојко Борисов, за Бугарску најважније питање у вези са Гоцеом Делчевим и Илинденским устанком, преноси портал „Плус инфо“.

Застава НАТО-а у Скопљу - Sputnik Србија
Бугарска: Северна Македонија не може да уђе у ЕУ и НАТО
„Нећемо правити компромис са истином. Из Северне Македоније не желимо ништа друго сем истине“, рекла је Захаријева у интервјуу за „Бугарску националну историју“.

Бугарска је одбацила предлог Северне Македоније да заједно обележавају дело идејног творца и идеолога ВМРО-а Гоцеа Делчева 7. октобра, када су његови посмртни остаци пренети у Скопље.

Захаријева се нада да ће до краја године експертска комисија састављена од историчара из Северне Македоније и Бугарске завршити посао, јер већ је постигнут споразум у вези са царом Самуилом, Ћирилом и Методијем, али за Софију кључно питање остаје споразум о Делчеву и Илинденском устанку.

„Највећа издаја је направљена када је Комунистичка партија Бугарске, након 1944. године, под притиском Стаљина и Тита, признала Македонце“, нагласила је бугарска министарка спољних послова. И сам Гоце Делчев, како истиче Захаријева, десетак пута је рекао и написао да је Бугарин.

Након потписивања споразума између Северне Македоније и Бугарске формирана је заједничка комисија о решавању историјских спорова и обележавању важних историјских датума, пренео је Танјуг.

Јуче је током радне посете Бугарској македонски министар спољних послова Никола Димитров рекао да постоје неслагања по питању Гоцеа Делчева, али да се нада да ће она бити разрешена у духу добросуседске сарадње и заједничке будућности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала