Политизација мигрантске кризе у БиХ: Циљају Додика — а погодиће Федерацију

© AP Photo / Amel EmricМигранти у кампу у Великој Кладуши, Босна и Херцеговина.
Мигранти у кампу у Великој Кладуши, Босна и Херцеговина. - Sputnik Србија
Пратите нас
Седница Председништва Босне и Херцеговине посвећена мигрантској кризи завршена је — како је и најављено — без договора. Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик предвидео је такав исход, рекавши да мисли да ће то бити „јалова прича која неће дати никакав резултат“, јер не постоји Савет министара који би могао нешто оперативно да уради.

Додик је додао да нико неће поставити војску на граници између Републике Српске и Србије како би био спречен улазак миграната, а кад је реч захтеву да снаге Фронтекса заузму део границе БиХ, показало се да је то могуће само на граници са Хрватском, јер је то немогуће на граници са земљама које нису чланице ЕУ.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Хтели су војску на граници, одбио сам

Иначе, хрватске власти су на граничном прелазу Маљевац према БиХ поставиле ограду, а темељи за постављање ограде направљени су и на граничним прелазима Гејковац и Пашин Поток.

Влада Републике Српске заузела је исправан став и није дозволила да се на подручју РС подижу кампови за прихват миграната, тако да имамо ситуацију да они пролазе кроз Српску, иду у прихватне центре на територији Федерације БиХ у Бихаћ или Велику Кладушу, каже за Спутњик декан Факултета безбедности у Бањалуци Предраг Ћеранић.

У Бихаћу и Кладуши су због тога настали велики проблеми, до те мере да кантонална влада намерава да уведе ванредно стање које би укључивало и полицијски час, јер тамо имамо свакодневне обрачуне међу мигрантима, као и нападе на локално становништво, додаје Ћеранић.

А Савет министара не предузима уопште никакве мере, већ настоји да један озбиљан безбедносни проблем, чија кулминација тек следи, искористи за реализацију неких својих других политичких циљева, као што је постављање оружаних снага БиХ на границу са Србијом и Црном Гором, чему се Додик оправдано противи.

„Још се каже — биће то војска, али неће имати оружје. Па каква је то војска без оружја? Дакле, мигрантска криза треба да се реши комплексним мерама које подразумевају јединствен став на нивоу Председништва БиХ“, сматра Ћеранић.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Ако Изетбеговић оствари своју најаву, БиХ ће нестати

Због тога је председник Додик у праву, јер не постоји политички став да се мигрантска криза превазиђе, истиче Ћеранић и додаје да се нада да ће се временом створити простор за договор на нивоу Председништва БиХ за решавање проблема изазваних мигрантском кризом, али не скоро.

У БиХ је све исполитизовано, тако се и за неке кључне политичке одлуке, као што је формирање Савета министара, чека одговарајући политички моменат. За Бакира Изетбеговића који крајем септембра има конгрес СДА, кад се бира ново руководство, то је та тачка. Он пре свог реизбора неће хтети да улази ни у какав савез са Додиком, јер не може од притисака међународне заједнице која га условљава путем у НАТО.

„Мислим да ће се ствари почети решавати негде крајем године, тада очекујем конституисање Савета министара и бар у једној значајнијој мери решавање тих нагомиланих проблема у босанскохерцеговачком друштву. Овог лета се неће проблеми решавати, они ће се само гомилати, а мигранти ће, ако се упуте у БиХ, створити само веће проблеме на подручју Федерације, односно у Унско-санском кантону где су и сада енормни“, сматра Ћеранић.

Кроз РС мигранти за сада само пролазе, јер се они „плаше Срба“, зато што су довољно испрепадани причама о улози Срба у рату, тако да они настоје да што пре прођу кроз Српску, дочепају се Бихаћа или Кладуше, односно, границе са Хрватском и територије ЕУ, закључио је декан факултета безбедности у Бањалуци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала