Вучић обилази поплављена подручја: Пре зиме мора све да буде готово!

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Вучић обилази поплављена подручја
Александар Вучић обилази поплављена подручја - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће поплављено насеље Ђераћ у општини Лучани у наредних 10 дана добити помоћ, као и да ће бити заштићено и последњих 180 метара бедема, како се поплаве више не би понављале у том крају.

Председник је том приликом најавио да ће у року од шест месеци нове стамбене објекте добити породице чије су куће потпуно уништене у поплавама.

„У року од шест месеци ће то бити решено за ове људе. Очекујем да за месец и по дана крену радови и да за 40 до 50 дана дођем и видим да се увелико ради. А пре зиме мора све да буде готово“, поручио је Вучић.

Додао је да ће величина тих објеката бити у складу са бројем чланова домаћинства.

То насеље и поплављену пекару „Максимил“ заједно са председником обишли су и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник општине Лучани Миливоје Доловић.

Доловић је рекао за Танјуг да је на територији те општине био поплављен 231 стамбени објекат.

Казао је да је поплављено више од 300 километара некатегорисаних путева, као и путева првог и другог реда. Такође, оштећено је и 20 мостова.

Ивањица: Поплаве уништиле 100 километара путева и три моста, прорадила клизишта

После поплава на том подручју су прорадила и клизишта на око 30 локација, додао је Доловић.

„Тренутно има шест клизишта, а остала су санирана“, навео је он.

Како је рекао, 24 куће још увек нису усељиве.

Мира Матијевић, власница пекаре „Максимил“ у насељу Ђераћ у општини Лучани, коју су прошле седмице погодиле бујичне поплаве, каже да је за само 10 минута цео засеок поплављен, а да је вода у пекари све уништила, достижући висину од скоро два метра.

„Морали смо да изађемо, ниједну машину нисмо успели да сачувамо. Ништа нам није остало“, каже Мијатовићева за Танјуг и додаје да се мештани тог насеља већ двадесет година боре са поплавама.

Према њеним речима, још увек није урађена прецизна процена штете на објекту површине око 240 квадрата, али је њена процена да без 30-40 хиљада евра неће моћи да санирају штету.

„Двадесет година стварате нешто и доживите да останете без ичега. Биће потребно много времена да све обновимо, а најтеже ми је што не могу да радим“, каже кроз сузе Мијатовићева и истиче да је за њу, супруга и троје деце породична пекара била једини извор прихода.

Додаје да још увек отплаћује кредит који је 2014. године подигла како би санирали штету од поплава које су тада погодиле Лучане.

Вучић ће касније обићи у Лучанима и бедем у насељу Крстац.

У Гучи ће у подне обићи поплављену средњу школу „Драгачево“, а у Краљеву посетити предузеће „Радијатор“.

Затим ће обићи поплављено подручје у насељу Сирча и у Трстенику поплављено насеље Горњи Рибник, као и поплављену кућу породице Максић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала