Амерички председник: Надам се да Русија не представља претњу за Пољску

© AP Photo / Evan VucciПредседници Пољске и Сједињених Америчких Држава Анджеј Дуда и Доналд Трамп са супругама током разговора у Белој кући
Председници Пољске и Сједињених Америчких Држава Анджеј Дуда и Доналд Трамп са супругама током разговора у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да се нада да Русија не представља претњу за Пољску.

„Надам се да Русија не представља претњу (за Пољску)“, рекао је Трамп током разговора са представницима медија посвећеном посети председника Пољске Анджеја Дуде Вашингтону.

Дуда је 12. јуна започео своју посету Сједињеним Америчким Државама разговором са Трампом. Према извештајима пољске стране једна од главних тема разговора је повећање војног присуства САД у Пољској.

Америчка војска - Sputnik Србија
Америка шаље још хиљаду војника у Пољску

Раније су медији писали да ће Сједињене Америчке Државе објавити детаље о прераспоређивању додатног контингента од 1.000 војника у Пољску. Међутим, Трамп је на састанку са Дудом навео да још није одлучио да ли да пошаље додатне америчке трупе у земљу, али да се та могућност разматра.

Касније је Трамп изјавио да је потписана заједничка декларација која потврђује значајну сарадњу у области безбедности

„Пољска ће ускоро обезбедити базу и инфраструктуру за присуство више од хиљаду америчких војника“, додао је Трамп. Према његовим речима, припрема те инфраструктуре Америку ништа неће коштати.

Трамп је истакао да је постигнут споразум са Пољском о куповини најновијих америчких ловаца-бомбардера Ф-35. Он је прецизирао да је Пољска наручила између 32 и 35 авиона Ф-35.

Говорећи о гасоводу „Северни ток 2“, амерички председник је изјавио да проучава питање увођења санкција гасоводу, али сматра да је продаја америчког природног течног гаса Европској унији најбољи начин супротстављања руском утицају у енергетској области у Европи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала