Борба за тржиште телекомуникација: Уговори Кинеза и Руса уплашили САД

© AFP 2023 / Federico GambariniТелекомуникације - илустрација
Телекомуникације - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Сарадња Русије и Кине по питању телекомуникационих технологија изазвала је страх код америчке стручне јавности, упозорили су реномирани амерички медији, уз образложење да би управо такво савезништво два највећа супарника САД могло да сахрани амбиције америчких телекомуникационих дивова.

Овакву реакцију Запада изазвале су пре свега две битне вести које су одјекнуле уочи одржавања Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Прва је да је кинески „Хуавеј“ потписао уговор са једним од најкрупнијих руских оператера мобилне телефоније „МТС“ о развоју технологије 5Г на територији Руске Федерације, а друга да би исти тај „Хуавеј“ могао да са оперативног система „Андроид“ на својим паметним телефонима, због санкција САД, пређе на руску „Аурору“.

Хуавеј - Sputnik Србија
Збогом „Андроиду“: „Хуавеј“ прелази на руску „Аурору“?

Иако руска државна компанија за телекомуникације „Ростелеком“ вест да ће „Хуавеј“ преузети „Аурору“ није могла да потврди, ипак је саопштила да би такву одлуку кинеске телекомуникационе корпорације одмах подржала у случају да у централу стигне званични предлог.

Према речима руководиоца руско-кинеског аналитичког центра Сергеја Санакојева, сарадња Русије и Кине, када је реч о телекомуникационим технологијама, није почела након избијања трговинског рата између Пекинга и Вашингтона, већ много пре.

Како указује, сарадња није почела ни 2014. године, коју стручњаци називају годином заокрета руске спољне политике ка Истоку — Русија и Кина активно сарађују већ 25 година, и то не само по питању телекомуникација, већ и у области свемира и нуклеарне енергије.

Истовремено, он сматра да та сарадња није уперена ни против САД ни против целокупног Запада, већ се Русија и Кина залажу за мултиполарни свет и не намеравају да својим достигнућима истисну било кога са тржишта.

„Обе стране су заинтересоване да се развијају на међународној арени поштујући конкуренцију. Управо у таквом амбијенту ће Америка, због сопствених амбиција, највероватније изгубити игру“, упозорава он.

Председник ПАО „МТС Алексеј Корња и извршни директор „Хуавеј“ Го Пинг - Sputnik Србија
Руски мобилни оператер и Хуавеј потписали споразум о развоју 5Г мреже

Будући да су амерички медији, а пре свега „Си-Ен-Ен“, писали да сарадња између Русије и Кине по питању развоја телекомуникационих технологија треба да изазове забринутост америчких компанија, јер би тиме обе земље успеле да претекну Америку, Санакојев упозорава да су управо Американци ти који су то ривалство и покренули.

„Мислим да Американци тренутно преувеличавају ту опасност, вештачки буде страх код јавности. То је још један у низу покушаја да се поново покрене такозвани ’лов на вештице‘, јер су и Кина и Русија главни супарници Америке, те се било које удруживање те две земље тумачи као директни корак против САД“, закључује Санакојев.

Да је сарадња између Русије и Кине по питању телекомуникационе технологије кренула пуном паром, говори и чињеница да су на ту тему одржани бројни састанци уочи Међународног економског форума у Санкт Петербургу — прво је уследио састанак вршиоца дужности директора „Хуавеја“ Го Пинга и министра за дигитални развој и телекомуникације Русије Константина Носкова, а потом су о томе разговарали и председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Осим тога, појавила се и вест да се тренутно воде преговори о могућем отварању заједничке фабрике на територији Русије за производњу чипова, али и софтвера за уређаје „Хуавеј“. Не треба заборавити да је „Хуавеј“ већ купио од руског произвођача „Вокорд“ технологију у области препознавања лица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала