Америка прети Индији због куповине С-400

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаРуски противваздушни лансерни системи С-400 у Ростову на Дону
Руски противваздушни лансерни системи С-400 у Ростову на Дону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Стејт департмент упутио је Индији индиректно упозорење да би њихова куповина руских противваздушних система могла да угрози даље војне уговоре између Њу Делхија и Вашингтона.

Говорећи у Вашингтону, главна помоћница америчког државног секретара за Јужну и Средњу Азију Алис Велс изјавила је да земље, укључујући Индију, морају да направе „стратешки избор“ о томе које ће системе оружја одабрати да купују.

„Оно што забрињава у вези са С-400 јесте да би могао ефикасно да ограничи капацитете Индије да повећа сопствену интероперабилност. Да у одређеном тренутку треба поставити питање о партнерству и стратешком избору о томе које ће системе оружја и платформе земља усвојити“, истакла је Велсова, говорећи на брифингу Одбора за спољне послове.

Ово упозорење долази након прошлонедељног саопштења Министарства спољних послова Индије, у ком се наводи да Њу Делхи не планира да одустане од свог уговора о С-400 са Москвом, без обзира на претње америчким санкцијама.

Ракетни систем С-400 - Sputnik Србија
Нови „напад“ на С-400: На реду је Индија

Индија је у октобру прошле године потписала уговор вредан 5,43 милијарде долара за куповину руских противваздушних ракетних система С-400 и недавно је обећала да ће учинити напредак упркос претњама америчким санкцијама.

Закон о санкцијама, познат као „супротстављање противницима Америке кроз Закон о санкцијама“, потписан је 2017. године и даје Вашингтону право да намеће санкције свакој земљи која купује руску одбрамбену опрему. Сједињене Америчке Државе су искористиле овај закон у септембру прошле године, наметањем санкција Министарству одбране Кине због куповине руских авиона и система С-400, али их још увек нису увеле Индији.

Њу Делхи је већ деценијама главни купац руске војне опреме, а руско оружје је у последњих неколико година чинило четвртину свих страних куповина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала