Црна Гора не признаје НАТО жртве: Породице страдалих у Мурину да врате одштету држави

Споменик жртавама НАТО бомбардовања у Мурину
Споменик жртавама  НАТО бомбардовања у Мурину - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пресуда по тужби породица жртава НАТО бомбардовања у Мурину, када је током бомбардовања 1999. западна војна Алијанса усмртила шест цивила, од чега троје дјеце, постала је правоснажна, па ће оштећени морати да врате новац који им је држава Црна Гора исплатила на име душевних болова које трпе због губитка чланова породица.

Наиме, након што је Врховни суд Црне Горе одбио тужбени захтјев породица, чији су најближи у Мурину страдали током НАТО агресије, због наводне застаре, првостепени и другостепени суд само је преписао образложење и донио одлуку о повраћају новца, односно такозваном противизвршењу, преноси РТЦГ.

Постављање споемника НАТО жртвама у Мурину, Црна Гора - Sputnik Србија
У Мурину постављена табла „Трг НАТО жртава“ (фото)

Првостепеном пресудом, коју је својевремно потврдио Виши суд, породице НАТО жртава су добиле накнаду, да би након тога услиједила ревизија по којој је Врховни суд преиначио пресуду и тужбу одбио као неосновану због застаре.

Тужени у овом предмету су били држава Црна Гора, МУП, Министарство одбране и Управа полиције, а радило се о првој пресуди по тужбама којом је породици покојног Манојла Коматине на име душевних болова за пет чланова породице досуђен укупан новчани износ од 69 хиљада евра, уз припадајуће трошкове поступка.

© REUTERS / Stevo VasiljevicСпомник НАТО жртвама, постављен у Мурину, Црна Гора.
Црна Гора не признаје НАТО жртве: Породице страдалих у Мурину да врате одштету држави - Sputnik Србија
Спомник НАТО жртвама, постављен у Мурину, Црна Гора.

Подсетимо, НАТО авијација је 30. априла 1999. године без икакве објаве и објашњења са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму у самом центру насеља Мурино. Страдали су цивили који ни на који начин нијесу учествовали у ратним дејствима, међу њима двије дјевојчице и један дјечак.

Погинули су ученици Основне школе „Петар Дедовић“: Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулијана Брудар, радник школе Вукић Вулетић, пензионер Манојло Коматина и домаћица Милка Кочановић.

Врховни суд је доносећи овакву одлуку унапријед осујетио намјеру осталих породица, чији су најближи чланови страдали у Мурину, да туже државу и добију накнаде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала