Песков о војној сарадњи Варшаве и Вашингтона: Руска војска пажљиво анализира ове информације

© AP Photo / Alex BrandonАмерички ловац Ф-35 прелеће изнад Беле куће током састанка председника Пољске Анджеја Дуде и америчког председника Доналда Трампа
Амерички ловац Ф-35 прелеће изнад Беле куће током састанка председника Пољске Анджеја Дуде и америчког председника Доналда Трампа - Sputnik Србија
Пратите нас
Војска Русије пажљиво анализира информације како би се избегле претње по безбедност Русије због ширења војне сарадње између Пољске и Сједињених Америчких Држава, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити неке реакције од Кремља на изјаву америчког председника Доналда Трампа и пољског председника Анджеја Дуде о распоређивању у Пољској одреда беспилотних летелица и додатних трупа, Песков је рекао да неће бити реакције, али и да „нико не треба да сумња да руска војска са великом пажњом бележи сва та саопштења, анализира информације и ради тако да такви кораци ни на који начин не угрожавају безбедност Русије“.

Раније је амерички председник Доналд Трамп изјавио да ће Пољска купити до 35 авиона Ф-35.

Америчка војска - Sputnik Србија
Америка шаље још хиљаду војника у Пољску

Такође је раније саопштено да су се Сједињене Америчке Државе и Пољска договориле о распоређивању на пољској територији ескадриле америчких извиђачких беспилотних летелица МКу-9 и да Вашингтон намерава да повећа бројност својих трупа за хиљаду са садашњих 4.500 људи. Са своје стране, Пољска се обавезује да ће о свом трошку припремити сву неопходну инфраструктуру за смештај тако великог броја америчких војника и технике и изградити војни аеродром који би могао да се искористи за пребацивање снага „за војне вежбе и непредвиђене случајеве“.

Пољски извор упознат са ситуацијом је раније изјавио за Спутњик да се пољске власти надају да ће форсирати добијање америчких ловаца Ф-35 уколико Сједињене Америчке Државе откажу испоруку тих авиона Турској. У марту је пољски министар одбране потписао план за техничку модернизацију оружаних снага земље до 2026. године. У оквиру тог програма Пољска планира да купи 32 вишенаменска авиона пете генерације до 2026. године. Ради се о америчким ловцима Ф-35. Планирано је да се ови авиони купе како би се заменили авиони Су-22 и МиГ-29 совјетске производње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала