Амерички амбасадор осудио албанске власти у Дечанима

© Бранкица РистићРасељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима.
Расељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изразио је забринутост због „занемаривања владавине права“ након новог потеза власти у општини Дечани.

Иако је у мају прошле године обустављено асфалтирање већ постојећег пута у Дечанској клисури који води до планина те општине и границе са Црном Гором, а који једним делом пролази кроз специјално заштићено подручје, власти општине Дечани су упркос интервенцији међународних организација, али и противно закону о специјално заштићеним зонама, наставиле са изградњом пута.

С обзиром на то да је Манастир Високи Дечани сврстан на Унескову листу споменика светске културне баштине, изградња пута у Дечанској клисури представља кршење не само косовског закона о специјалним заштићеним зонама према којем је забрањена изградња транзитних путева кроз зоне око најважнијих културно-историјских споменика, већ је и у потпуној супротности са стандардима заштите споменика под заштитом Унеска.

Филип Коснет је на свом налогу на Твитеру осудио радове на путу у Дечанској клисури, који су завршени до руба специјално заштићене зоне.

„Власти у Дечанима настављају, уз охрабрење политичких савезника, да показују непромишљено занемаривање владавине права. Радови на путу су завршени до руба специјално заштићене зоне без видљивог обилазног пута. Транзитни путеви кроз ту зону су илегални“, истакао је Коснет.

​Амерички амбасадор у Приштини недавно је на форуму „Говори отворено“ критиковао косовске власти и због неспровођења одлуке уставног суда о имовини Манастира Дечани, да би убрзо након тога, заједно за шефицом канцеларије ЕУ на Косову Наталијом Апостоловом, упутио апел косовским властима да без одлагања спроведу ту одлуку.

Маја 2016. године, након вишегодишњег спорења општине Дечани и Манастира Високи Дечани о власништву над 24 хектара земље коју тај манастир користи, уставни суд Косова донео је одлуку о потврди власничког права манастира над спорном земљом, пренео је „Коссев“.

Међутим, три године након доношења одлуке уставног суда, општина Дечани и даље категорично одбија да исту спроведе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала