Трамп: Иран стоји иза напада на танкере у Оманском заливу

© AP Photo / ISNAПожар на нафтном танкеру у Оманском заливу
Пожар на нафтном танкеру у Оманском заливу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да Иран стоји иза напада на нафтне танкере у Оманском заливу. Иран категорички негира те оптужбе.

„То је заиста учинио Иран и ви знате да су они то учинили, јер сте ви видели брод“, изјавио је Трамп у интервјуу за телевизију „Фокс“, указујући на снимак на којем се види како ирански војници уклањају неексплодирану мину с нападнутог танкера у Оманском заливу.

Кокука курејџес - Sputnik Србија
САД објавиле снимак како Иран наводно уклања мину с танкера (видео)

Према Трамповим речима, на мини је било написано „Иран“. Амерички председник је додао да се САД према том инциденту односе веома озбиљно.

Шеф иранске дипломатије Мохамед Џавад Зариф изјавио је раније да су оптужбе САД о умешаности Ирана у нападе на танкере неосноване.

Армија Ирана је саопштила да је упутила групу војника с једног брода и једног хеликоптера на место где су нападнута два танкера у Оманском заливу ради спасавања и пружања помоћи повређенима.

Ирански и арапски медији су 13. јуна саопштили да су у Оманском заливу нападнута два нафтна танкера. Према неким информацијама, реч је о нападу торпедима, због чега је на танкерима дошло до експлозија и пожара. Сви чланови нападнутих бродова евакуисани су на територију Ирана. Према речима власника једног од танкера, на палуби једног од бродова било је 11 Руса, нико од њих није повређен.

Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков је изјавио да Русија упозорава да нико не покушава да оптужи Иран за тај инцидент и позвао да се он не користи за повећање напетости у региону.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала