Вучићева честитка Трампу: Операције „Халијард“, Косово и Тесла

© Tanjug / Dragan KujundžićПредседник Александар Вучић напушта зграду Председништва
Председник Александар Вучић напушта зграду Председништва - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић честитао је данас рођендан председнику САД Доналду Трампу, пожелевши му „најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и много успеха на одговорној дужности“ и поново га позвао да посети Србију.

„Дозволите да Вам и овом приликом упутим позив да посетите Србију, јер ниједан председник САД то није учинио скоро четири деценије. Србија и САД су исковале пријатељство борећи се заједно против неправде у два светска рата и између нас постоје јаке историјске везе“, каже се у честитки.

Председник Вучић је подсетио да се ове године обележава 75 година операције „Халијард“, када су „ванвременском солидарношћу и човечношћу, које је показао храбри народ мале Србије, у једној од највећих акција те врсте у Другом светском рату спасени животи више од пет стотина америчких и савезничких ваздухопловаца“.

Како се наводи у саопштењу из његовог кабинета, он је такође подсетио да пријатељство није нешто што је дато једном заувек, већ га треба чувати и непрестано неговати.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: У наредних 10 дана причаћу са високим функционером САД

„Зато желим да потврдим своју чврсту вољу да допринесем развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње наших двеју земаља. Вашом посетом бисте потврдили да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана, што би грађани Србије знали да поштују и цене“, истакао је председник Србије.

Он је додао да га у настојању да односе Србије и САД врати на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, охрабрује чињеница да Трамп посвећује пажњу збивањима на Балкану и да је неколико пута истакао спремност да помогне у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и решавању вековног проблема Косова и Метохије.

„Као што и сами знате, господине председниче, кроз проблем Косова и Метохије укрштају се права и интереси не само Београда и Приштине, већ и различитих међународних чинилаца, чиме постаје и извор бескрајних политичких манипулација и нестабилности. Међутим, ником није стало до решења тог тешког бремена колико Србији. Зато смо реално и храбро, с вољом и вером, кренули у потрагу за трајним решењем, које би мојој земљи, али и целом региону, омогућило мир, стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на европском путу“, навео је Вучић у честитки Трампу.

Он је подсетио и да, као и сви грађани Србије, зна да САД имају посебан однос према Косову и Метохији, сматрајући га независном државом коју су увек подржавали и помагали, посебно кроз деловање администрације бившег председника Вилијама Џеферсона Клинтона, али да верује да би Трамп водио другачију политику.

„Пратећи Ваш енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен сам да бисте Ви водили другачију политику по том питању. Управо зато желим Вас да замолим да утичете на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, са циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог решења, могао да буде настављен“, поручио је Трампу председник Србије.

„То ме асоцира на речи Николе Тесле, рођеног Србина, становника Америке, који је задужио цео свет: ’Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио‘“, закључио је Вучић у рођенданској честитки председнику САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала