Живе ли између светова само богови

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
О чему певају „Србски православни појци“ на новом ЦД-у који се зове „Трилогија са Кошара“ и колико музика може представљати чувара духовности и традиције, за „Орбиту културе“ откривају чланови тог ансамбла Марко Качаревић и Марија Баљевић.
Живе ли између светова само богови

Како је руски писац и сценариста дошао на идеју да сними филм о руском заузимању аеродрома у Приштини 1999. године, шта је у тој причи за њега било важно и одлучујуће и да ли уметника увек једнако снажно може да испровоцира елементарни осећај за правду: да када је некоме лоше, други треба да му помогне, сазнајемо у разговору са аутором књиге и филма „Балканска међа“ Иваном Наумовом.

Колико је инспиративна, а колико захтевна улога у „Коштани“, опери у пет слика Петра Коњовића насталој према делу Боре Станковића, а која је после више од пола века и у режији Југа Радивојевића изведена на сцени Народног позоришта у Београду — питамо солисте, сопрана Мину Глигорић у улози Коштане и новог Миткета — баритона Миодрага Јовановића.

Трагом Питагорине мисли да „богови живе између светова“, књижевника Владимира Пиштала питамо да ли на „тим теренима“ станује и његова књижевност, она која настаје између Америке и Београда, стварности и фикције, а о чему говори и његова недавно објављена књига „Значење џокера“.

Како се пишу књиге за децу које треба да их упознају са науком, када почиње и зашто је важан процес популаризације науке међу најмлађима, како се то ради, о чему све треба водити рачуна када им се приближавају астрономија, физика и хемија, историја и психологија — нека су од питања на која одговарају директорка издавачке куће „Креативни центар“ Љиљана Маринковић и уредница дечјих књига о науци Милена Трутин.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала