Бивши хрватски логораши туже Србију и траже одштету, позивају се на Црну Гору

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗатвор
Затвор  - Sputnik Србија
Пратите нас
Група бивших припадника хрватских снага најавила је тужбу против Србије пред Грађанским судом у Загребу на име одштете због, како тврде, заточеништва у српским логорима, а у образложењу се позивају на то што је Црна Гора обештетила бивше хрватске логораше.

Како пише загребачки „Вечерњи лист“, скоро 28 година од рата у Хрватској, једна група од педесетак логораша из, како овај дневник тврди — „српских концентрационих логора“ одлучила се на покретање судских тужби против Србије пред српским судовима, док се друга група одлучила за загребачки суд.

Андреј Пленковић и Александар Вучић - Sputnik Србија
Хрватска: Вучићево извињење и ратна одштета нису на „дневном реду“

„Вечерњи лист“ наводи да је суду у Загребу тужбе поднело пет бивших логораша који „од Србије траже да их обештети за неосновано лишавање слободе и непоштовање одредби Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима“, преноси Хина.

Према речима Данијела Рехака, који се представља као председник Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора (ХДЛСКЛ), једна њихова тужба је већ одбијена, а сада је пред судом друга тужба Владе Ошуста.

Он наводи да су ово већ покушавали и да ће „ако буде потребно, правду затражити на суду у Стразбуру“.

Рехак тврди да у тужбама „нема ничег спорног, с обзиром на то да су били заточени у логорима на територији Србије, које су обезбеђивали припадници српске полиције и бивше ЈНА“, а у тужби се позивају и на „чињеницу да је Република Црна Гора обештетила бивше хрватске логораше, који су били заточени у логорима на подручју те државе“, наводи дневник.

Он даље тврди да на овај начин желе и да „Србија потврди постојање логора на свом подручју од којих су највећи били они у Стајићеву, Бегејцима, Нишу и Сремској Митровици“.

Наводи се да су бивши логораши направили и „табелу повреда с износима у кунама колика је ’цена‘ сваке појединачне повреде“, па тако за сваки дан проведен у логору траже одштету од по 1.000 куна (око 135 евра), а за друге врсте повреда траже одштету према табели коју користе осигуравајућа друштва.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала